Berze pale zbog oštrog pada cijene nafte i izgubljene nade u usporavanje širenja virusa

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi blago pali, nakon snažnog rasta dan prije, jer je ulagače pokolebao oštar pad cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 26 bodova ili 0,12 posto, na 22.653 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 2.659 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 7.887 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja indeksi su nastavili da jačaju, nakon skoka za više od 7 posto dan prije, jer su ulagače ohrabrile naznake da se širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenijih dijelova SAD-a možda usporava.

No, kasnije su indeksi izgubili početne dobitke, što je ponajviše posljedica pada cijene nafte na američkom tržištu za više od 9 posto jer su splasnule nade u brzi dogovor najvećih svjetskih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

Uz to, ulagači su oprezni jer slijede loši ekonomski pokazatelji i pad zarada kompanija zbog koronakrize.

Kako su zbog mjera za suzbijanje širenja virusa mnogi dijelovi ekonomije paralizovani, jasno je da globalna ekonomija uranja u recesiju, a to će se odraziti na poslovne rezultate kompanija.

Stoga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 6,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast za 6,3 posto.

Na evropskim su berzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, nakon dva dana znatnog rasta, jer su splasnule nade da se širenje koronavirusa u svijetu usporava i jer kompanije izvještavaju o gubicima zbog koronakrize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,9 posto, nakon dva dana znatnog rasta.

Taj je indeks sada u plusu 20 posto u odnosu na na najniži nivo u osam godina, na koji je skliznuo u martu. No, i dalje je u minusu oko 25 posto u odnosu na rekord iz februara.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 1,30 posto, na 5.630 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,90 posto, na 10.266 bodova, a pariški CAC 1,70 posto, na 4.363 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *