Svi tipovi kredita podliježu moratorijumu

Dodajte komentar

Viceguvernerka Centralne banke Zorica Kalezić saopštila je da svi tipovi kredita podliježu moratorijumu, dodajući da je izvjesno da će banke imati sluha za produženje roka otplate i za prilagođavanje kamatnih stopa u aktuelnoj situaciji.

Kako je istakla u Jutarnjem programu TVCG, radi se o eksternim šokovima, koji se događaju jednom u stotinu godina, i na koje nije uticalo nesavjesno poslovanje.

“Plan nam je bio da pomognemo targetiranoj grupi, dakle onima koji u ovoj situaciji osjećaju naviše gubitke”, navela je Kalezić.

Istakla je da svi tipovi kredita podlijeću moratorijumu.

“Ne treba klijenti da dolaze u banku, sve mogu da završe putem telefona, meilom ili preko aplikacija. Banke u roku od pet dana moraju da ispoštuju moratorijum, a da klijenti obavijeste svoje poslodavce kako bi moratorijum bio ispoštovan i čitav proces bio kompletiran”, istakla je ona.

Ona ističe da je 61.434 klijenta podnijelo prijavu za moratorijum oko 57.739 odnosilo se na fizička, a oko 4.000 na pravna lica.

“Postoji prilično veliko interesovanje, međutim mi trenutno u sistemu imamo i blizu 5 hiljada pravnih lica što znači da se 3/kompanija prijavilo za moratorijum. Bilo je inicijativa i da moratorijum ide u suprotnom pravcu, pa da se javlja onaj ko želi da nastavi da plaća obaveze, ali uputstvima blagovremenim sve smo to obavili kako treba. Vrlo je izvjesno da će banke imati sluha za produženje roka otplate i za prilagođavanje kamatnih stopa jer se radi o eksternim šokovima, koji se događaju jednom u sto godina i na koje oni nijesu mogli uticati”, istakla je Kalezić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *