Hoće li ukupan ekonomski pad u Evropi na kraju biti dvocifren?

Dodajte komentar

Pristiže sve više ekonomskih pokazatelja koji upozoravaju da bi ukupni ekonomski pad mogao u većem broju evropskih zemlja biti s dvije cifre. Poslovna aktivnost u Evropi urušava se rekordnom brzinom i uzrokuje snažni rast nezaposlenosti.

IHS Markit, indeks koji prati kroz prikupljanje podataka od menadžera kupovinu usluga pao je u zadnjem mjesecu s 52,6 na 26,4 te je na najnižem nivou otkako je pokrenut. PMI kompozitni indeks koji pak obuhvata i usluge i proizvodnju u jednom mjesecu pao je s 51,6 na 29,7. U Italiji su usluge pale na 17,4, Francuska je pala na 27,4 (najniže u istoriji), Španija je s 23 takođe na najnižem nivou, a Njemačka na 31,7 drži se tek nešto bolje, ali je podatak takođe dramatičan. Prema interpretaciji Bloomberga ti podaci znače da se evropska ekonomija na godišnjem nivou upravo smanjuje po stopi višoj od 10 posto. U Britaniji je poslovna aktivnost pala na najniži nivo u 20 godina.

Nema dijela svijeta koji je pošteđen. SocGen procjenjuje da će 70 posto indijske ekonomije biti blokirano epidemiološkim mjerama. Proizvodnja u indijskom Maruti Suzukiju pala je 48 posto, a Tata Motors potonuo je 80 posto. Niko ne zna koliki će biti ukupni pad indijskog BDP-a. Čak je i pitanje hoće li se Kina vratiti na put ekonomskog rasta, iako to stručnjaci nesigurno prognoziraju.

Padovi koji se bilježe po pojedinim djelatnostima i najprepoznatljivijim kompanijama su obeshrabrujući. Veliki H&M u martu je doživio da mu se prodaja prepolovila. Ryanair je praktično prestao da leti. Epidemiološke mjere u Meksiku zaustaviće čak i proizvodnju Corona piva…

Standard Chartered prognozirao je da će prva polovina godine donijeti najteži ekonomski kolaps od Velike Depresije. Pad zaposlenosti u Sjedinjenim državama s novih 6,6 miliona ljudi prijavljenih na berzu u nedjelji do 28. marta, kao i potop proizvodnje u Evropi ključni su negativni pokazatelji.

Sve od borbe protiv protiv koronavirusa.

Čak i zemlje koje su se uspješno borile protiv širenja COVID-19 zaraze bez paralize gospodarskog života, poput Singapura, sada kreću s radikalnijim epidemiološkim mjerama. Rizik puštanja koronavirusa u opštu populaciju prevelik je čak i za one koji su ga do sada uspješno kontrolisali.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *