Sindikati predlažu da se država uključi u isplatu zarada

Dodajte komentar
Zarubica i Keković

Predstavnici dva reprezentativna sindikata kazali su da su pripremili set prijedloga za radnu grupu koja će tokom aprila izaći sa dodatnim mjerama podrške za ublažavanje ekonomskih posljedica korona virusa. Očekuju da kao socijalni partneri budu neposredno uključeni u donošenje novih mjera.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je juče uputio set prijedloga Ministarstvu rada, dok je vodeći čovjek Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica kazao da prijedloge neće iznositi u medijima “prije nego što se sjedne za sto, jer to smatra pupulizmom.

Mjere

Keković je Pobjedi kazao da se u novoformiranoj radnoj grupi ne nalaze predstavnici reprezentativnih udruženja zaposlenih i poslodavaca, ali da su oni očekuju da im njihovi prijedlozi budu proslijeđeni.

“Vjerujemo da će socijalnim partnerima omogućiti da neposredno budu uključeni u kreiranje mjera koje su direktno vezane za zaposlene i poslodavce, na što obavezuju standardi Međunarodne organizacije rada i nacionalno zakonodavstvo. U suprotnom bi bilo neozbiljno i neodgovorno konkretizovati pojedine mjere nemajući potpune informacije i uvid u aktuelne mogućnosti budžeta i poslodavaca”, piše u pismu koje je Unija sindikata uputila ministarstvu, uz podsjećanje na izjave zvaničnika da se ovakve vanredne okolnosti mogu prevazići jedino zajedničkim snagama i solidarnošću.

Predložili su da, između ostalog, treba obavezati poslodavce da po automatizmu produže ugovore na određeno koji ističu u vrijeme trajanja epidemije na najmanje tri mjeseca, tim da država sufinansira njihove zarade dok traju vanredne mjere; utvrditi stimulativne mjere za poslodavce koji ne daju otkaze; proglasiti kovid-19 za karantinsku bolest, kako bi zaraženi i oni koji su u samoizolaciji imali pravo na stopostotnu zaradu; obezbijediti učešće države od riajmanje 40 odsto u finansiranju plaćenogodsustva roditelja djece do 11 godina, dok bi ostatak do pune zarade bio na teret poslodavca; predvidjeti naknadu za sve koji u ovom periodu ostanu bez posla; rebalansom predvidjeti povećanje zarada za zdravstvo i radno angažovane u prosvjeti, inspekciji, vojsci, policiji, komunalnim, vatrogasnim i drugim službama i pripremiti zakon o mjerama koje se preduzimaju u ovom periodu.

Solidarnosr

Iznošenje prijedloga mjera preko medija prije nego se sjedne zašto smatram populizmom, a ne željom da stvarno dođemo do najboljih mogućih rješenja. Svakako da će Savez sindikata Crne Gore znati zaštititi prava svojih članova i svih zaposlenih, maksimalno koliko je moguće, ali moramo svi biti svjesni situacije. Još jednom pozivamo sve na solidarnost i kod prevazilaženja ekonomske situacije, jer jedino tako možemo izaći sa što-manje posljedica“, poručio je Zarubica.

Vlada je u saradnji sa Centralnom bankom 19. marta usvojila paket mjera podrške, koji podrazumijeva odlaganje otplate kredita, poreza i doprinosa na zarade za tri mjeseca; jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja od 50 eura, odgađanje plaćanje zakupa za državne nekretnine, dok je IRF kreirao kreditnu liniju do maksimalno tri miliona eura, sa dvije godine grejs perioda i kamatom od 1,5 odsto. Vodilo se računa, kako je tada rečeno, da mjere pomognu privredi i građanima, a da se ne ugroze finansije države.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *