Koliko će koronakriza pogoditi zemlje srednje i istočne Evrope

Dodajte komentar

Srbija je zemlja koja će biti najmanje pogođena koronavirusnom krizom u srednjoj i istočnoj Evropi (CEE), jer se očekuje da će se njena ekonomija 2020. smanjiti za oko 2,3%, objavila je Erste Group.

Banka je revidirala svoje posljednje prognoze ekonomskog rasta za CEE i sada očekuje da će se prosječni bruto domaći proizvod (BDP) u regiji smanjiti za 4,7% u 2020. godini, navodi Erste Group u izvještaju o istraživanju u ponedjeljak.

– Zatvaranje uslužnog sektora najmanje mjesec i pol zaustavit će rast potrošnje u kategorijama kao što su restorani, hoteli i kultura. Turistički orijentisane zemlje poput Hrvatske i Slovenije suočiće se s ozbiljnom recesijom (naše procjene su u -7,5% i -6,7%, respektivno, navodi Erste Group.

Oštar pad strane potražnje ostavit će trag na malim otvorenim gospodarstvima, dodaje se.

Prema Ersteu, očekuje se da će se ekonomija Rumunije ove godine smanjiti za 4,7%.

Na izvoz izvoza negativno će uticati prekidi proizvodnje u Evropi i poremećaji u lancima snabdijevanja. Osim toga, gubitak prihoda koji proizlazi iz otpuštanja i niže nadoknade iz programa koje sponzotišu vlade u poređenju s redovnim platama vjerovatno će ograničiti potrošnju domaćinstava na trajna dobra i odjeću za ostatak godine, a sve veća nezaposlenost sniziće povjerenje potrošača, obrazložio je Erste.

Erste-regija CEE obuhvata i ekonomije Slovačke, Poljske, Mađarske i Češke.

Još 13. marta analitičari Erste predviđali su da će rumunski BDP porasti za 2% u 2020. godini, dok su za Hrvatsku prognozirali ekonomski rast od 0,5%. Očekivalo se da će srpska ekonomija porasti za 3% u 2020. godini, a da će se slovenački BDP povećati na 2,7%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *