Fed najavila nove mehanizme zbog sve veće potražnje centralnih banaka za dolarima

Dodajte komentar

Američka centralna banka (Fed) najavila je nove mehanizme kako bi podmirila sve veću potražnju centralnih banaka i monetarnih vlasti širom svijeta za dolarima, izvijestile su svjetske agencije.

U sklopu novog paketa mjera za ublažavanje posljedica pandemije, Fed je u utorak najavio privremeno uspostavljanje  novih repo operacija, omogućujući inozemnim centralnim bankama zamjenu svih američkih kratkoročnih dužničkih papira koje posjeduju za gotovinu.

Time je otišao korak dalje i u odnosu na opsežne mjere koje je preduzeo u finansijskoj krizi 2008., primjećuje agencija Bloomberg.

Za razliku od linija zamjena valuta koje je Fed već uspostavio sa grupom centralnih banaka a koristio ih je u finansijskoj krizi 2008., nove repo operacije bit će na raspolaganju većini centralnih banaka i monetarnih vlasti u svijetu koje imaju račune u njujorškom ogranku Feda.

“Gotovo svaka zemlja koja drži dolare ima račun u Fedu. Po mojoj procjeni, tamo je 5.000 milijardi dolara”, kazao je za Bloomberg bivši Fedov funkcioner Ted Truman, sada istraživač na Petersonovom Institutu za međunarodnu ekonomiju u Washingtonu.

Njujorški ogranak Feda objavio je da broji preko 200 vlasnika računa, pri čemu veliku većinu čine strane centralne banke i monetarne vlasti.

Američka centralna banka pokušava da spriječi manjak likvidnosti zbog pomame za dolarom koju je podstaknuo novi koronavirus, uzdrmavši iz temelja globalnu ekonomiju, uvelike zavisnu od američke valute.

“Pohvalno je što Fed sada igra ulogu centralne banke cijelog svijeta, umjesto da je negira i pokušava da je izbjegne”, izjavio je za Bloomberg

“Veliki dio zaduživanja, trgovine i investicija obavlja se u dolarima”, tumači pak u intervjuu za Bloomberg Radio Julia Coronado, partnerka u MacroPolicy Perspectivesu u New Yorku i bivša ekonomistkinja u Fedu.

Zbog nestašice dolara recesija odnosno pad aktivnosti može u vrlo kratkom roku prerasti u finansijsku krizu zato što manjak dolara može dovesti do insolventnosti i razduživanja, objašnjava Coronado.

Posebno veliki rizik prijeti funkcionerima na tržištima u nastajanju, koji su zbog niskih kamatnih stopa u SAD-u proteklih godina nagomilali velike iznose duga denominovanog u dolarima. Sada su u nevolji jer im izvoz naglo pada zbog gašenja ekonomskih aktivnosti širom svijeta.

Značajno jačanje dolara može nanijeti štetu i SAD-u kroz strože islove finansiranja i poskupljenje američkog izvoza na inostranim tržištima.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *