Zemljama u razvoju treba 2,5 biliona dolara protiv epidemije

Dodajte komentar

Zemljama u razvoju ove godine će biti potrebno 2,5 biliona dolara pomoći da ublaže ekonomsku krizu prouzrokovanu pandemijom koronavirusa, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija UNCTAD.

Njihove ekonomije pretrpjeće “ogromne” štete zbog velikog odliva kapitala i gubitka izvoznih prihoda, a što je posljedica pada cijena robe i deprecijacije valuta. Ukupan učinak biće teži od onoga koji je izazvala finansijska kriza 2008, navodi se u izvještaju.

Zato je potrebno bilion dolara ubrizgati u gotovini te još bilion dolara pomoći ostvariti kroz otpis dugova, stoji u dokumentu koji je izradila Konferencija UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Dodatnih 500 miliona dolara biće potrebno za hitne zdravstvene službe i srodne programe.

Države subsaharske Afrike bitće najteže pogođene kao i neke druge zemlje poput Pakistana i Argentine, kazao je Richard Kozul-Wright, direktor za strategije globalizacije i razvoja u UNCTAD-u.

“Biće zbilja gadno”, rekao je i upozorio na “zastrašujuću kombinaciju” faktora kakvi su rast dugova, potencijalna deflaciona spirala i velika zdravstvena kriza.

“Međunarodne ustanove moraju vrlo, vrlo ozbiljno uzeti na znanje ove prijedloge jer je to jedini način da spriječimo štetu koja već nastaje i koja će se pogoršavati”, dodao je.

Kozul-Wright procjenjuje da će koronavirus izazvati deficit od 2 do 3 biliona dolara ove te iduće godine i dodaje da je ta procjena konzervativna.

Kao rani znak tog razornog učinka navodi da se iz glavnih ekonomija u usponu odlilo 59 milijarda dolara od februara do aprila. To je daleko više od 26,7 milijarda dolara koliko se odlilo odmah po izbijanju finansijske krize 2008.

UNCTAD svrstava oko 170 država u kategoriju zemalja u razvoju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *