Fitch revidirao izglede za bankarski sektor zemalja Srednje i Istočne Evrope

Dodajte komentar

Fitch Ratings saopštio je u ponedjeljak kako je na negativne promijenio izglede za bankarski sektor koji pokriva tržišta u regiji Srednje i Istočne Evrope (CEE), uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Rumuniju i Sloveniju, zbog coronavirusne pandemije.

Ekonomski pritisci proizašli iz širenja koronavirusa kreditno su negativni za banke centralne i istočne Evrope i mogli bi dovesti do negativnih rejting akcija, naveo je Fitch u saopštenju, dodajući da će se taj pritisak pretvoriti u negativno ocjenjivanje u zavisnosti od dostupnosti podrške od matičnih banaka.

Niže kamate i, u nekim jurisdikcijama, nestabilnost kursa takođe će doprinijeti slabljenju profitabilnosti zajmodavaca, dodao je Fitch.

– Stepen pritiska na banke zavisiće od obima i trajanja usporavanja ekonomije, strukture nacionalnih ekonomija, kretanju kurseva i kamatnih stopa, reakcija politike i poslovnih profila pojedinih banaka, izloženosti riziku i finansijskim metrikama prije pandemije, napomenula je rejting agencija.

Kvalitet korporativne imovine će oslabiti u cijeloj regiji zbog oštrog pada ekonomskih aktivnosti, takođe je naveo Fitch.

Mala i srednja preduzeća (MSP) i mikro preduzeća uopšteno su najugroženija s obzirom na ograničenu finansijsku fleksibilnost za apsorpciju prihoda i likvidnosnih pritisaka.

Ekonomski pritisak takođe će poremetiti napredak banaka u rješavanju zaostalih problema s kvalitetom imovine tamo gdje su oni i dalje značajni, posebno u Bugarskoj, rekao je Fitch.

Profitabilnost banaka oslabiće zbog usporavanja novih zajmova, većih troškova rizika i pritiska marže zbog smanjenja kamatnih stopa na nekim tržištima, poput Rumunije, ali nizak ili negativan rast kredita pomoći će uklanjanju pritiska na solventnost.

Prema Fitchu, malo je vjerovatno da će likvidnost biti pod velikim pritiskom jer su zaštitni slojevi značajni, a finansiranje uglavnom je iz depozita klijenata, a sredstva za podršku u hitnim slučajevima dostupna su od centralnih banaka. Međutim, bankarski sektori u ekonomijama koje su više više zavisne od novčaih plaćanja, poput Bugarske i Rumunije, mogli bi primijetiti veće odlive depozita, dodao je Fitch.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *