Šta znači koncept „novac iz helikoptera”?

Dodajte komentar

U vremenima velikih svjetskih kriza poput ove sadašnje izazvane pandemijom virusa korona ili one finansijske 2008. godine, ekonomisti, centralni bankari i državni zvaničnici nerijetko kao potencijalno rješenje za izvlačenje ekonomije iz neprilika pominju „novac iz helikoptera”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio kao jednu od mogućih mjera iz ekonomskog paketa pomoći privredi i stanovništvu za ublažavanja posljedica krize izazvane virusom korona, da država razmišlja da podijeli svim punoljetnim građanima po 100 eura, pominjući u tom kontekstu pojam „novac iz helikoptera”.

A šta taj pojam, koji je prvi upotrebio ekonomista Milton Fridman 1969. godine, u stvari znači?

„Novac iz helikoptera” je nekonvencionalna monetarna politika, koja se ponekad predlaže kao alternativa kvantitativnom ublažavanju (QE – kada centralna banka kupuje državne i korporativne hartije od vrijednosti, kako bi podržala ekonomiju kada je u škripcu sa likvidnošću), piše Politika.

Prema Fridmanu, centralne banke uvijek imaju na raspolaganju štamparije novca, pa tako i „bacanje novca iz helikoptera”, kao mogući način da podstaknu potrošnju kao jednu od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti, podsticanje inflacije i privrednog rasta.

Ne radi se, dakle, o stvarnom bacanju novca iz helikoptera, već o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ekonomisti Dojče banke su 2016. došli do zaključka da „novac iz helikoptera” može biti značajno efikasnija mjera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *