Istraživanje: Navike i preferencije domaćih potrošača prilikom kupovine

Dodajte komentar

Pandemije i elementarne nepogode u svijetu naglašavaju potrebu unapređivanja sopstvene proizvodnje strateških proizvoda, prije svega hrane, da bi se u svim uslovima obezbijedilo sigurno snabdijevanje domaćeg tržišta, saopšteno je iz Privredne komore.

Domaći proizvodi uživaju povjerenje građana zbog njihovog pouzdanog kvaliteta. Većina potrošača procjenjuje da će jednako frekventno kupovati crnogorske proizvode i u narednih 12 mjeseci, pokazuje istraživanje koje je za Privrednu komoru Crne Gore uradila agencija IPSOS tokom prve polovine marta ove godine.

Riječ je o ispitivanju javnog mnjenja o navikama i preferencijama prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje, te upoznatosti javnosti sa projektima afirmacije i uspješnijeg plasmana kvalitetnih domaćih proizvoda i usluga u zemlji i u inostranstvu koje samostalno ili sa partnerima realizuje Privredna komora – Dobro iz Crne Gore, Kupujmo
domaće i Domaći ukusi. Istraživanjem je procijenjen i nivo spremnosti ispitanika da u budućnosti kupuju proizvode iz naše zemlje i ispitani su mogući načini promocije tradicionalnih crnogorskih proizvoda i vrijednosti.

Istraživanje je realizovano na reprezentativnom uzorku od 1030 punoljetnih građana iz 21 opštine. Rezultati su pokazali:

·Kupovne navike -Većina građana Crne Gore nabavke obavlja u supermarketima nekih od trgovinskih lanaca (skoro 2/3), dok na male trgovine otpada nešto više od četvrtine nabavki. U nabavke najveći dio crnogorske populacije odlazi svakodnevno ili skoro svakodnevno /ukupno skoro 70%.

Kada su u pitanju tipična mjesta snabdijevanja, primjećuje se trend učestalijeg snabdijevanja u supermarketima na Sjeveru Crne Gore i među populacijom visokog obrazovanja, dok je među starijim znatno više onih koji se redovno snabdijevaju na pijacama. Kada je u pitanju učestalost snabdijevanja, žene daleko češće idu u nabavku, ali je primjetno da starije osobe i one nižeg obrazovanja nabavke obavljaju znatno rjeđe.

· Karakteristike proizvoda – Presudan uticaj na odluku o kupovini za najveći dio crnogorske populacije ima cijena proizvoda. Odmah nakon toga slijedi pouzdan kvalitet.

· Stavovi o proizvodima -Prilikom kupovine građani se češće odlučuju za proizvode proizvedene na tradicionalan način (53,6%), nego za industrijske proizvode. Značajan je procenat onih (38,3%) kojima je potpuno svejedno, a u ovoj grupi je uglavnom najmlađa generacija potrošača.

·DOMAĆE ILI INOSTRANO: CRNOGORSKI POTROŠAČI PODJEDNAKO BIRAJU I DOMAĆE I INOSTRANE PROIZVODE U NAJVEĆEM BROJU KATEGORIJA.

Kada je u pitanju vino, najčešće birani brendovi su oni koje proizvode „Plantaže”. U slučaju rakije, to su najčešće proizvodi kućne radinosti, što je vrlo česta situacija i kod negaziranih, voćnih sokova. U slučaju piva, nedvosmisleno dominira Nikšićko.

Kod suhomesnatih proizvoda dva proizvođača imaju veoma istaknutu poziciju: Goranović (29,9%) i Franca (25,8). U slučaju mlijeka, vodeću poziciju među domaćim proizvođačima ima mlekara Lazine (26,1%). Kod bijelog ili zrelog sira, većina potrošača se opredeljuje za proizvode kućne radinosti (62,2%).

· Cijena i kvalitet- Dominira stav da je odnos cijene i kvaliteta (52,9%) i generalnog kvaliteta (49,9%) uglavnom izbalansiran, kako kod domaćih, tako i kod inostranih proizvoda. Oko trećina crnogorske populacije procjenjuje da su obije ove karakteristike vezane pretežno za crnogorske proizvode.

· NAJBOLJI CRNOGORSKI PROIZVODI – NA LISTI PROIZVOđAčA čIJE SU PROIZVODE POTROšAčI U CRNOJ GORI PROGLASILINAJBOLJIM NAšLI SU SE MESNA INDUSTRIJA „GORANOVIć“ I MESOPROMET FRANCA SA VEOMA VISOKIM PROCENTOM ODGOVORA. SLIJEDE PLANTAžE, PIVARA „TREBJESA” I MLJEKARA „LAZINE” SA VEOMA ISTAKNUTOM POZICIJOM, ZATIM SLIJEDI NIZ PROIZVOđAčA SA ZNATNO NIžIM BROJEM GLASOVA.

·Kupovina domaćih ili inostranih proizvoda- U poređenju sa periodom od prije godinu dana, većina potrošača u Crnoj Gori procjenjuje da jednako kupuje crnogorske proizvode kao i ranije i to prvenstveno zbog povjerenja u te proizvode i u njihov pouzdan kvalitet.

Očekivanja su najvećeg dijela potrošača u Crnoj Gori da će i u narednih 12 mjeseci istom frekvencijom kupovati domaće proizvode. Ono što bi moglo stimulativno da djeluje na učestalost kupovine domaćih proizvoda, po ocjeni većine potrošača je povoljnija cijena domaćih artilaka u odnosu na inostrane, te njihova dostupnost u maloprodajnim objektima gdje se obično snabdijevaju.

Većina potrošača u Crnoj Gori smatra da kupovinom domaćih proizvoda pomažu sopstvenu ekonomiju (njih nešto više od 2/3).

Rezultati istraživanja su potvrdili da Crna Gora unapređuje proizvodnju, te da domaći proizvodi uživaju povjerenje građana i potrošača. Istovremeno, u oštroj konkurenciji sa inostranim proizvodima, od domaćih proizvođača se traže pristupačne cijene, dobar kvalitet i dostupnost u maloprodajnim objektima.

Svjetska ekonomija pokazuje visoku globalizovanost – zemlje su izrazito povezane globalnim lancima proizvodnje vrijednosti, što je stimulativno za razvoj privrede. Najnovije prilike, na drugoj strani, pokazuju da svaka zemlja mora imati proizvodnju strateških proizvoda na svojoj teritoriji. Pandemije i elementarne nepogode u svijetu naglašavaju potrebu unapređivanja sopstvene proizvodnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *