Svjetske berze u padu u iščekivanju podataka o nezaposlenosti u SAD-u

Dodajte komentar

Svjetske berze i američki terminski ugovori pali su u četvrtak jer je ulagačima pažnju sa paketa državne pomoći privredi u SAD-u, koji je u proceduri u Kongresu, skrenuo izvještaj o tržištu rada koji bi mogao potvrditi da su milioni Amerikanaca prošle sedmice izgubili posao jer je pandemija koronavirusa ugasila ogromne dijelove privrede.

Evropske dionice zabilježile su rane gubitke nakon što je većina glavnih indeksa u Aziji završila trgovanje u minusu. Japanski Nikkei 225 (N225) pao je 4,5 posto, što ga čini najgorim rezultatom u regiji. Shanghai Composite (SHCOMP) je pao 0,6 posto, a hongkonški Hang Seng (HSI) pao je 1,2 posto.

FTSE 100 (UKX) pao je 2,6 posto na otvaranju trgovanja u Londonu, dok su gubici na njemačkom DAX-u (DAX) i francuskom CAC 40 (CAC40) dostigli dva posto. Terminski ugovori sirove nafte Brent, globalni referentni indeks, pali su za više od tri posto, na 26,54 dolara zbog strahova od prevelike ponude i slabije potražnje izazvane koronavirusom.

Američki terminski ugovori pali su uoči objavljivanja izvještaja o nezaposlenosti u SAD-u koji će investitorima dati prvu sliku o tome koliko štete pandemija nanosi američkom tržištu rada.

Konsenzusna procjena ekonomista je da je u sedmici koja je završila 21. marta zahtjev za naknadu za nezaposlene podnijelo milion ljudi, što bi bilo najviše ikada zabilježeno, ali neki smatraju da bi taj broj mogao biti i mnogo veći, javlja CNN.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *