CBCG: Nema ekstra profita za banke

Dodajte komentar

Moratorijum na otplatu kredita se u svakoj zemlji na isti način obračunava, a banke po tom osnovu ne ostvaruju ekstra profit, poručuju iz CBCG.

“CBCG je uz blisku komunikaciju sa bankama maksimalno izašla u susret korisnicima kredita, do nivoa koji ne ugrožava održanje finansijske stabilnosti i održivog poslovanja banaka”, poručuju iz CBCG.

Podsjećaju da se cijena pozajmljenog novca nikako ne uvećava, već se obračunava samo ugovorena redovna kamata (shodno ugovoru) i pri tome se ne plaća tri mjeseca, što, kako navode, direktno pogoršava likvidnu poziciju banke.

“Imajući u vidu navedeno, zaista je zlurado govoriti o ostvarivanju ekstra profita banke. Napominjemo da su banke prihvatile da jednostrano produženje korišćenja pozajmljenog novca od tri mjeseca može biti naplaćeno jedino do iznosa redovne cijene tog novca, iako, podsjećamo, banke neće moći koristiti taj argument kad im dospiju njihove obaveze. Da budemo do kraja jasni – banke neće moći štedišama da kažu da ne mogu isplatiti depozit još za tri mjeseca jer im nije još otplaćen kredit. Podsjećamo da banka radi sa pozajmljenim novcem i da na toj strani nema moratorijuma”, stoji u saopštenju CBCG.

Podsjećaju da će banke svim korisnicima kredita dostaviti planove otplate prije isteka moratorijuma i ponovnog početka otplate obaveza po kreditima.

“To predstavlja jedini tačan izvor informacija o iznosu preostalih obaveza po kreditima”, poručuju iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *