Rad od kuće podstakao rast potražnje za prenosnim računarima

Dodajte komentar

U nastojanjima da se zaustavi širenja koronavirusa u svijetu, sve više zaposlenih radi od kuće, pa raste potražnja za prenosnim računalrma i mrežnom periferijom, kao i komponentama duž lanca snabdijevanja, poput čipova, dok kompanije žure da naprave virtuelne kanccelarije.

Mnoge kompanije smanjile su prognoze zarade, očekujući pad potražnje potrošača i usporavanje ekonomije, no rad maloprodajnih trgovaca elektronikom i proizvođača čipova nagovještava korist od promjene načina rada.

Proteklih nedjelja vlade i kompanije širom svijeta savjetuju ljude da ostanu sigurni u vlastitim kućama. Južnokorejski proizvođač memorijskih čipova Samsung Electronics u ponedjeljak je saopštio kako je u otprilike istom tom razdoblju zabilježio 20-procentni skok izvoza poluprovodnika

Ukazujući na daljnji rast potražnje, gotovo jednom od tri Amerikanca naloženo je da ostane kod kuće, dok su u Italiji, gdje je smrtno stradalo 5.476 ljudi, zabranjena sva putovanja van ili unutar zemlje.

„S obzirom na sve veći broj ljudi koji rade i uče od kuće tokom epidemije, sve je veća potražanja za internet uslugama, što znači da su centrima za podatke potrebne veće cijevi za izdržavanje saobraćaja“, rekao je analitičar kompanije Cape Investment&Securities Park Sung-soon.

Službenik južnokorejskog ministarstva trgovine rekao je da je računalstvo u oblaku povećalo prodaju serverskih čipova, „dok je porast telekomunikacije u SAD-u i Kini takođe bio glavni izvor velike potražnje za serverima“.

Japanski je proizvođač prenosnih računara Dynabook izvijestio o brzom rastu potražnje koju je dijelom pripisao kompanijama koje podstiču rad na daljinu. Konkurentska kompanija NEC Corp saopštila je da je na potražnju odgovorila funkcijama  pogodnim za rad na daljinu, poput ugrađenih snažnijih zvučnika.

Australiski trgovac elektronikom JB Hifi Ltd takođe je rekao kako je posljednjih nekoliko nedjelja zabilježio „ubrzanje“ i kod komercijalnih i maloprodajnih potrošača po pitanju „osnovnih proizvoda koji su potrebni kako bi mogli reagovati i pripremiti“ se za virus, poput uređaja koji podržavaju rad na daljinu i kućnih uređaja.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *