Američko hipotekarno tržište ponovo pred kolapsom

Dodajte komentar

Ako američke banke i vlasti hitno ne pomognu učesnike na tržištu hipotekarnih zajmova, ono bi zbog posljedica širenja koronavirusa moglo doživjeti kolaps s domino efektom na cijelu ekonomiju, upozorio je jedan od najvećih američkih poduzetnika na nekretninskom tržištu i izvršni direktor kompanije Colony Capital Tom Barrack.

Barrack je sa svojim crnim prognozama upoznao ostale učenike na tržištu na internet platformi Medium, čije su objave poznate uglednom portalu Bloomberg. Prema tvrdnjama portala, Barrack je svoja upozorenja poslao u nedjelju, 22. marta.

– Zahtjevi kreditora za otplatom obveza vjerovatno će eskalirati na sistemskom nivou, što će izazvati domino efekt istovjetnih zahtjeva kod širokog kruga učenika na cjelokupnom tržištu nekretnina, uključujući vlasnike nekretnina i kuća, stanodavce, programere, hotelske operatore i njihovi stanare i zaposlene – naveo je Barrack koji je buduće stanje na tržištu, ako se obistine njegove najave, uporedio s situacijom koja je nastupila za vrijeme velike depresije u SAD-u tridesetih godina prošlog vijeka.

Prvi čovjek Colony Capitala, prema navodima Bloomberga, u svojoj analizi polazi, među ostalim, od krhkog povjerenja investitora u tržište hipotekarnih kredita. Nužno je, smatra Barrack, stimulisati interes finansijskih fondova i zajmodavatelja za reotkup finasijskih obveza na tržištu hipotekarnih kredita.

Kao jednu od potrebnih mjera za spas pomenutoga tržišta, Barrack predlaže administraciji predsjednika Donalda Trumpa ubrizgavanje oko 500 milijardi dolara iz državnog budžeta na tržište, odlaganje primjene ranije donesenih propisa o kreditnim gubicima do 2024. te fleksibilniji pristup regulatora u odnosu na banke koje rade s zajmodavcima na tržištu hipotekarnih kredita.

Drastičan pad povjerenja finansijske industrije u učesnike na tržištu hipotekarnih kredita u SAD-u bio je, podsjetimo, okidač za veliku finansijsku i gospodarsku krizu 2008.. Pred krahom su se tada našle dvije najvažnije finansijske institucije na tamošnjem tržištu nekretnina Fannie Mae i Freddie Mac koje su raspolagale s polovinom hipotekarnih zajmova u SAD-u u vrijednosti od oko 5000 milijardi dolara, prenosi Jutarnji dnevnik.

U posljedničnom lancu nelikvidnosti, zbog Fannie Mae i Freddie Mac, našle su se 2008. i jedna od najvećih osiguravajućih kuća na svijetu AIG, banka Citigroup, kao i drugi učesnici na finansijskom tržištu poput Lehman Brothersa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *