Sastanak u CBCG: Bankari dobijaju instrukcije o stopiranju rata kredita

3 komentara

Vrh Centralne banke Crne Gore danas će se, najvjerovatnije u 13 sati, sastati sa predstavnicima crnogorskih banaka, da bi detaljno dogovorili hitno sprovođenje odluke CBCG o moratorijumu na kredite.

Prema odluci CBCG, objavljenoj sinoć u Službenom listu, stopiranje otplate kredita na tri mjeseca važi za sve građane i predstavnike privrede koji to žele.

Građanima koji su danas kontaktirali pojedine banke saopštavano je da to ne važi za sve, nego samo ugrožene i već pogođene posljedicama epidemije koronavirusa.

U CBCG je “Vijestima” saopšteno da je odluka objavljena, a ubrzo daju bankama detaljno uputstvo kako da sprovedu odluku.

U CBCG su potvrdili da se moratorijum odnosi na sve građane, pojašnjavajući da naredna faza može podrazumijevati one dodatno pogođene aktuelnom krizom.

Objašnjenje je da bi se to primjenjivalo nakon tri mjeseca moratorijuma.

U vrhovnoj monetarnoj instituciji ističu da bi se ta druga faza odnosila na dostavljanje dokaza o otkazu, neredovnosti, umanjenju zarade 20 odsto i više…, ali nakon što svi građani koji žele dobiju pravo da tri mjeseca ne vraćaju rate kredita.

Pojedine banke su poslale poruke korisnicima da ne dolaze u ekspoziture, zbog odlaganja plaćanja rata kredita na 90 dana…

“Ubrzo ćemo imati precizniju informaciju o načinu podnošenja zahtjeva. Uvjeravamo vas da nećete biti oštećeni ni na koji način”.

Podijeli ovaj članak
3 Komentara
  • evo i ovdje ova smiješna vijest; jeste stvarno, imamo nepismene bankare koji ne umiju da čitaju regulativu pa im treba “moćni tata” da im se izviče pa će naučiti kao “đačići”

    malo više ozbiljnosti na bankar.me, ako već guvernerova portparolka mora da boost-uje guvernerov javni profil

  • Ukoliko se prave spiskovi za razročenje depozita, to spriječiti od strane bezbjedonosnih službi po svaku cijenu. To je u dva kvartala 2008-09 izazvalo užasni ekonomski šok. Vrijeme je da oni kojima je posao da zaštite sistem od guvernera, to konačno odrade u korist CG ekonomije.

  • I možda bi bilo javno korisno da CB CG objasni bankarima da li ih je uopšte kontaktirala da uvede mjeri zamrzavanja tri mjeseca kredita, kao što je juče javno rečeno na press-u?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *