Izvršenja će se odlagati samo na zahtjev dužnika

1 komentar

Javni izvršitelji neće naplaćivati potraživanja od građana u narednih 90 dana jedino onima koji kod izvršnog povjerioca podnesu zahtjev o odlaganju izvršenja.

Kako je Dnevnim novinama pojasnio predsjednik Komore javnih izvršitelja Crne Gore javni izvršitelj za područje Osnovnog suda u Cetinju Vidak Latković, da bi se primijenile Vladine mjere u borbi protiv korona virusa, odnosno da bi odgodili naplatu potraživanja od strane javnih izvršitelja građani se zahtjevom u kojem traže odlaganje moraju obratiti izvršnom povjeriocu, odnosno onome kome duguju bilo da je riječ o fizičkom ili pravnom licu, a oni će obavijestiti javne izvršitelje o tome.

Naime, redakciji Dnevnih novina juče su se javljali građani zatečeni što im se sa žiro računa i dalje, uprkos Vladinim mjerama, skida novac po nalogu javnih izvršitelja.

“Ne mogu da vjerujem da se ovo dešava. Lijepo su rekli da će obustaviti naplatu na tri mjeseca. Bijesan sam i zatečen”, kazao je Podgoričanin D.Ž.

I penzionerku D.B. iznenadio je “manjak” na bankovnom računu.

“Primila sam penziju umanjenu, a nadala sam se da mi neće skidati dug za struju. U banci kažu da nisu oni krivi. Ne znam šta da radim, računala sam na te pare”, kaže ona.

Izvršitelj Latković objašnjava da ne postoji mjera koja javnim izvršiteljima omogućava da odlože ili obustave izvršenje, već se isto radi isključivo na predlog izvršnog povjerioca shodno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju.

“Dakle, javni izvršitelji su dužni da postupaju u svim predmetima bez odlaganja imajući u vidi da je izvršenje hitno po zakonu. Javni izvršitelji su obustavili rad sa strankama i dostavljanje pošte vrše isključivo putem Pošte Crne Gore, a shodno mjerama nadležnih vlasti. Upućujemo građane da u komunikaciji sa izvršnim povjeriocima zahtijevaju odlaganje izvršenja”, kazao je Latković.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ima li iko bar gram profesionalnog integriteta da shvate da ustanovljene procedure više ne važe. Treba bataliti formu tamo gdje će biti puno bankrota.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *