Zbog koronavirusa u padu i Montenegroberza

2 komentara

Zbog aktuelne situacije izazvane koronavirusom na Montenegroberzi juče je zabilježen pad berzanskog indeksa MNSE10 kojim se mjeri dinamika kretanja akcija deset najreprezentativnijih kompanija. Spustio se ispod 700 poena i vratio na nivo iz 2012. godine.

“Investitori na berzi su trgovali emocijama, preovladao je strah, neizvjesnost i zabrinutost koju donosi budući period”, izjavila je juče “Vijestima” direktorica berze Milena Vučinić.

Akcije Crnogorskog Telekoma i Luke Bar izgubile su juče maksimalnih 10 odsto spustivši se na nivo od 1,08 eura, odnosno, 23,4 centa.Telekom je i dan ranije izgubio devet odsto, tako da su se cijene akcija te kompanije za dva dana vratile na nivo iz 2012. godine.

Dionice Jugopetrola prekjuče su izgubile 14,57 odsto zadržavši se na prosječnih od 8,73 eura za dionicu, a njima se juče nije trgovalo. Plantaže su juče izgubile 4,49 odsto, CGES 6,25 odsto, Institut ,,Dr Simo Milošević” 6,67 odsto i Luka Kotor 5,88 odsto. Njihove prosječne cijene zadržale su se na prosječni nivo od 8,5 centi, 57 centi, 28 eura i 7,2 eura.

“U trenucima kada je fokus stavljen na zdravlje populacije, sasvim su očekivano da vlasnici akcija rasprodaju iste, kako bi došli do novca i preduprijedili izvjesne buduće gubitke. Međutim, treba napomenuti da su ova vremena i prilike za iskusne i mudre berzanske igrače, koji strpljivo čekaju trenutak da cijene dostignu minimalne vrijednosti, pa da se tada uključe u trgovinu”, rekla je Vučinićeva.

Akcije HTP Ulcinjska rivijera pale su juče 8,2 odsto na 2,8 eura, HG Budvanska rivijera 1,57 odsto na 6,15 eura, a Sveti Stefan hotela 1,54 odsto na 3,2 eura.

Ponašanje investitora kao odgovor na nastalu globalnu situaciju, dodala je Vučinićeva, bio je predvidljiv.

“Ovo su emotivne, a dijelom i racionalne reakcije investitora, s tim što je važno ukazati i na sektore koji će u ovoj situaciji ostvariti profite, poput farmaceutske industrije”, rekla je Vučinićeva.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *