Deficit budžeta Rusije 38 milijardi dolara, rublja na nizbrdici

Dodajte komentar

Rusija je suočena s rastom manjka u budžetu na tri biliona rubalja (38 milijardi dolara) zbog naglog pada cijena nafte, kaže ministar finansija Anton Siluanov.

Cijena nafte, jednog od najvažnijih izvoznih proizvoda Rusije, potonula je u martu približno za trećinu usljed smanjene globalne tražnje u kontekstu opšteg naglog pada trgovine povezanog s pandemijom koronavirusa.

Dodatni udarac bili su neuspjeli pregovori vodećih proizvođača o dodatnom ograničenju snabdijevanja, podsjeća Rojters.

“Prema sadašnjim cijenama, prihodi od nafte i gasa manji su od planiranih za gotovo 3.000 milijardi rubalja”, upozorio je Siluanov na sastanku u ministarstvu finansija, prema izjavama koje su prenili državni mediji.

Ruska valuta, čije je kretanje usko povezano s cijenama nafte, od početka marta izgubila je više od desetine svoje vrijednosti.

To je rusku centralnu banku primoralo na prodaju deviznih rezervi kako bi poduprla kurs, koji je danas nakratko skliznuo na 79 rubalja za američki dolar, najniži nivo u više od četiri godine.

Sličan oštar pad rublja povezan s cijenama nafte Rusija je iskusila 2014. i 2015. pa je odlučila da diversifikuje ekonomiju. Uprkos tome, još je u velikoj mjeri zavisna od kretanja cijena robe, napominje DPA.

Premijer Mihail Mišustin je ove nedjelje najavio da će ruska vlada uspostaviti fond težak oko četiri milijarde dolara kako bi ekonomiji pomogla da lakše prebrodi najnovije teškoće, a domaćinstvima olakšala borbu s pandemijom koronavirusa.

Granice su zatvorene za strane državljane bez potvrde o prebivalištu, izuzev diplomata, a učenici su pozvani da ostanu kod kuće, u mnogim gradovima ograničena su javna okupljanja kako bi se ograničilo širenje zaraze koronavirusom, podsjeća DPA, prenosi Indeks.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *