Američka već u recesiji, mnogi sektori paralizovani

Dodajte komentar

Sve je jasnije da će koronavirus prekinuti najdužu ekonomsku ekspanziju u SAD-u jer su u naporima da se spriječi širenje virusa paralizovani brojni poslovni sektori, pa mnogi analitičari smatraju da je najveća svjetska ekonomija već uronila u recesiju.

„Već smo u recesiji”, kaže Robin Brooks, glavni ekonomista Instituta za međunarodne finansije, koji procjenjuje da će američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pasti za 0,2 posto na godišnjem nivou, a u drugom za 3,6 posto.

Ističe da su razlog tome, paradoksalno, upravo mjere koje su nužne da bi se spriječilo širenje koronavirusa – karantini, ograničenja putovanja i zatvaranje uslužnih djelatnosti i kompanija – što je zaustavilo svakodnevno poslovanje i gurnulo ekonomiju u prvu recesiju od finansijske krize 2008. godine.

To je samo dio mjera kojima se nastoji usporiti širenje koronavirusa u SAD-u, gdje je dosad zabilježeno gotovo 8.000 zaraženih, dok je od virusa umrlo 145 ljudi.

Moguć veći pad BDP-a nego za finansijske krize

“Ako želite brzo da zaustavite virus, morate uvesti stroge mjere, a time ćete više poremetiti ekonomsku aktivnost”, kaže Gregory Daco, ekonomista iz Oxford Economicsa.

Procjenjuje da će američki BDP u tromjesečju od marta do juna pasti za čak 12 posto na godišnjem nivou, što bi bio veći pad nego na vrhuncu Velike recesije 2008. godine, kada je u četvrtom kvartalu ekonomija potonula 8,4 posto.

No, Daco očekuje brzi oporavak ekonomije u drugom polugodištu, pa bi u cijeloj ovoj godini ekonomija mogla zabilježiti nulti rast.

Situacija u ekonomiji pogoršala se neviđeno brzo. Pandemija koronavirusa izazvala je velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge su države zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, zatvorile restorane i druge uslužne djelatnosti, odložile sportske i kulturne događaje…

Započeo talas otpuštanja

U SAD-u je već započeo talas otpuštanja, posebno u industrijama koje su najugroženije zbog ekonomskog zastoja: putovanja, zabave, hotela, restorana… To je srce uslužnog sektora, koji čini najveći udio u američkoj ekonomiji.

Stoga će nezaposlenost idućih mjeseci sigurno porasti, vjerojatno brzo.

“Sjedinjene Države imaju 2,6 miliona konobara i konobarica, od kojih će gotovo svi do petka biti nezaposleni. Izvještaj o zaposlenosti u martu, koji će biti objavljeno početkom marta mogao bi biti najgori mjesečni izvještaj o zaposlenosti u SAD-u. Rekordan pad broja zaposlenih od 1,96 miliona zabilježen je u septembru 1945.”, kaže Michael Hicks, ekonomista u Centru za poslovna i ekonomska istraživanja Ball univerziteta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *