Narodna banka Srbije uvela moratorijum na otplatu kredita od 90 dana

1 komentar

Imajući u vidu neophodnost očuvanja dostignutog nivoa i daljeg jačanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji, Narodna banka Srbije je na danas održanoj vanrednoj sjednici Izvršnog odbora, usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), i to odluku o privremenim mjerama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i odluku o privremenim mjerama za davaoce lizinga u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije.

U navedenom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga. Svakako, dužnici banke odnosno primaoci lizinga ni nakon početka primjene ovih mjera nijesu spriječeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

Tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga neće obračunavati zateznu kamatu na dospjela a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata.

Pored toga, banka kao ni davalac lizinga od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primjenom usvojenih propisa.

“Finansijska stabilnost je neophodna i u redovnim i posebno u vanrednim okolnostima u zemlji. Narodna banka Srbije u koordinaciji sa drugim državnim organima preduzima i preduzimaće sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede Republike Srbije. Svijest o neophodnosti odgovornog ponašanja svih tržišnih učesnika je u ovim osjetljivim trenucima od neprocjenjivog značaja za prevazilaženje teškoća sa kojima se možemo suočiti”, rekla je ovim povodom guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Iz NBS saopštavaju da su mjere odmjerene s posebnom pažnjom i uzimajući u obzir potencijalno suočavanje sa teškoćama u otplati obaveza, kako građana tako i privrednih subjekata i potrebu prevazilaženja negativnih efekata po građane i privredu, usljed mogućnosti suočavanja sa teškoćama u otplati obaveza dužnika banke, odnosno primaocima finansijskog lizinga, koja s obzirom na novonastalu situaciju objektivno postoji.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Jel i tetka Jorgovanka sazvala bankare da joj izigravaju rekvizite, kao naš guverner, ili je poštovala instituciju i poseban trenutak za ekonomiju i donijela odluku, koja je potrebna sistemu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *