Evropske banke izgubiće 30 milijardi eura zbog “korona krize”

Dodajte komentar

Evropske banke suočiće se sa gubitkom od oko 30 milijardi eura (34 milijarde dolara) iz neto prihoda tokom naredne tri godine, kao rezultat uticaja koronavirusa, procijenili su analitičari Goldman Sachs Grupe.

Erozija profita, što je ekvivalentno sedam odsto njihovog ukupnog iznosa, biće podstaknuto povećanim kreditnim rizikom, slabijim prihodima i uglavnom ravnomernim troškovima, istakli su analitičari, prenosi Bloomberg.

Indeks Stokk 600 banaka ojačao je 5,3 odsto od tržišne prodaje u ponedjeljak. Banke se takođe suočavaju s izgledom da će njihova marža biti stisnuta smanjenjem na ionako niske kamatne stope, dok centralne banke pokušavaju da umanje ekonomski uticaj epidemije virusa.

Analitičari smatraju da će zajmodavci s niskim nivoom profitabilnosti u Njemačkoj, Italiji i Grčkoj biti nesrazmerno pogođeni padom virusa, dok će francuski, Benelux i veliki svjetski zajmodavci najbolje proći.

Goldman Sachs favorizuje zajmodavce kao što su BNP Paribas SA, ING Groep NV, Banco Santander SA i HSBC Holdings Plc i banke centralne i istočne Evrope, poput Erste Group Bank AG ili Bank Pekao SA.

“Sve u svemu, evropske banke su danas u jačem položaju nego u bilo kojem trenutku tokom protekle decenije”, u smislu finansijske snage, kažu analitičari.

Njihove prognoze stoga odražavaju “pitanje moći zarade”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *