U Srbiji posluje 26 banaka, a 19 ih je u stranom vlasništvu

Dodajte komentar

Bankarsko tržište u pravilu je najrazvijenije u zemljama regije. Zvanični podaci govore kako se u Srbiji aktivni procesi okrupnjavanja banaka, a da su one dominantno u stranom vlasništvu.

Na bankarskom tržištu Srbije na kraju 2019. godine poslovalo je ukupno 26 banaka, osam manje nego 2009. godine, a u Narodnoj banci Srbije kažu da je proces ukrupnjavanja banaka u Srbiji rezultat globalnih procesa u okviru bankarskih grupacija.

Posljednja promjena na srpskom bankarskom tržištu je prodaja 83 posto državnih akcija Komercijalne banke za 387 miliona eura Novoj ljubljanskoj banci, koja će u posjed Komercijalne banke vjerovatno ući, kako očekuju, u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine.

Od 26 banaka u Srbiji, sedam je u vlasništvu domaćih pravnih i fizičkih lica, uključujući i državu, dok je 19 u većinskom vlasništvu stranih lica, odnosno sa većinskim stranim kapitalom, članice bankarskih grupa iz 13 različitih država, piše Tanjug.

Od banaka u vlasništvu države i domaćih privatnih lica, četiri su u vlasništvu Republike Srbije, među kojima su Srpska banka, Banka Poštanska štedionica, MTS banka i Komercijalna banka, dok ne dobije sve potrebne dozvole, a tri banke su u vlasništvu privatnih domaćih lica, prenosi Klix.

Beogradska Politika donosi kako u NBS navode da se statusne promjene u bankama koje posluju u Srbiji odvijaju po tržišnim principima, a da su promjene vlasničke strukture u bankarskom sektoru u prethodnom periodu imale pozitivne posljedice za građane i privredu, kao i na stabilnost bankarskog sistema.

Izvor: Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *