Tri opšta pravila Vorena Bafeta za investiranje

Dodajte komentar

Postoji bezbroj razloga zbog kojih biste mogli da odlučite da uložite u određenu kompaniju. Ipak, milijarder i direktor Berkšir Hataveja Voren Bafet kaže da treba izbjegavati „gomilanje akcija“ jer mislite da će im vrijednost skočiti.

Kako kaže, čak ni najbolji investitori nisu u stanju da predvide kako će se tržište ponašati.

„Umjesto toga, trebalo bi da investirate u kompanije koje poznajete i razumijete i za koje vjerujete da će imati dugoročnu vrijednost“, kaže Bafet.

Bez obzira na to koliko malo ili mnogo akcija kupujete, trebalo bi da uvjek budete u mogućnosti da na papir stavite obrazloženje za svaku svoju investiviju – zašto planirate da uložite u baš tu kompaniju, savjetuje Bafet.

Takođe ne misli da bi investitori trebalo da brinu o tome kako će se akcije ponašati u kratkom roku. Umjesto toga, Bafet preporučuje da se fokusirate na preduzeća koja će zadržati svoju vrijednost tokom vremena.

Kako je svojevremeno rekao „niko ne kupuje farmu na osnovu toga da li misli da će sljedeća godina biti kišna“.

Bafet slijedi tri opšta pravila prilikom odlučivanja u koje kompanije će ulagati, prenosi Bizlife.

„Prvo, moraju da budu profitabilna. Drugo, njima moraju da upravljaju sposobni i pošteni menadžeri i akcije moraju da budu dostupne po razumnoj cijeni“, napisao je u godišnjem pismu akcionarima za 2019. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *