Azijske berze prate pad Wall Streeta

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene dionica u srijedu pale, prateći jučerašnji pad Wall Streeta, jer se ulagači plaše velikih ekonomskeih šteta zbog širenja koronavirusa izvan Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,00 sati u minusu 1,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji skliznule između 0,3 i 2,4 posto.

Azijske burze prate jučerašnji pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu četvrti dan zaredom, i to za više od 3 posto.

U posljednja četiri dana ti su indeksi potonuli više od 7,5 posto, što nije zabilježeno još od masovne rasprodaje u decembru 2018. godine.

U protekla četiri dana tržišna vrijednost dionica iz sastavu S&P 500 indeksa srezana je za 2.138 milijardi dolara.

Japanski Nikkei indeks pod pritiskom je i zbog zabrinutosti da bi zbog epidemije mogle biti otkazane Olimpijske igre u Tokiju u srpnju.

Dolar oslabio

A na valutnim se tržištima spekuliše da bi zbog koronakrize američka centralna banka mogla smanjiti kamatne stope, pa je dolar posljednjih dana izgubio na zamahu.

Nakon što je krajem prošle nedjelje njegova vrijednost prema korpi valuta dostigla trogodišnje rekorde, jutros je pala treći dan zaredom.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 99,02 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 99,24 boda.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 110,85 na 110,25 jena.

Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cijena eura dostigla 1,0865 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0850 dolara.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *