Facebook popustio: Biće više varijanti Libre

Dodajte komentar

Kako bi udovoljio svojim kritičarima, Facebook želi da prilagodi svoje planove za digitalnu valutu Libra.

Kompromisni predlog predviđa odricanje od prvobitno planirane košarice valuta. Umjesto da koristi jednu globalnu valutu, kompanija će sada koristiti nekoliko varijanti Libre. Facebook se prilagođava kritičarima svoje planirane digitalne valute Libra i očito se želi odreći cemžntralnog dijela svog projekta.

Prema informacijama časopisa Finance Forward, Facebook stoga razmišlja o uklanjanju prvobitno namijenjene košarice valuta u koju bi trebalo da čuva digitalnu valutu.

Umjesto toga, Libra bi trebala biti povezana samo s jednom valutom. Tada bi bile Euro Libra, Dollar Libra i tako dalje. Predstavnici Facebooka već su predstavili ovu varijantu donosiocima političkih odluka u Briselu i Berlinu, potvrdilo je nekoliko nezavisnih izvora za Finance Forward.

Prvobitno planirana korpa valuta bila je u centru kritika centralnih banaka i vlada. Bojali su se da će Libra postati previše moćna. Švajcarski savezni predsjednik Ueli Maurer nedavno je rekao da korpu valuta “nacionalne banke neće prihvatiti”. Odricanjem, Facebook sada čini korak prema svojim kritičarima. Berlinski vladini krugovi kažu da bi Libri u tom obliku zapravo bilo teško zabraniti.

Zbog snažnog otpora javnosti, nekoliko članova osnivača povuklo se iz projekta posljednjih mjeseci, uključujući Mastercard, Visa, Paypal, eBay i nedavno Vodafone.

Zastupnik CDU-a Stefan Berger izjavio je za Finance Forward da bi napuštanje korpe valuta oslabilo projekt, “jer je Libra u početku uvedena kao” globalna “valuta”. Međutim, ne vjeruje da je projekt temeljno ugrožen: “Je li Libra sada vezana za korpu valuta ili koristi ””više u sistemu”” u najboljem je slučaju kozmetička razlika”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *