Dojče banka: Dobra godina za globalna tržišta kapitala

Dodajte komentar

Globalna tržišta kapitala imala su turbulentnu godinu, ali napravljeno je više od 17 biliona dolara ukupne vrijednosti, prema proračunima Dojče Banke.

Vrijednost globalnih deonica započela je godinu malo ispod 70 biliona dolara, ali sada je premašila 85 biliona.

Pozitivnoj godini za dionice doprinijele su su labavija monetarna politika i politički razvoj širom svijeta, prenosi SEEbiz.

Centralne banke širom svijeta zauzele su se labaviji pristup, poboljšavajući tržišta.

Federalne rezerve su ove godine tri puta smanjile referentnu kamatnu stopu, a Evropska centralna banka još je više smanjila svoje negativne stope.

Globalni trgovinski izgledi – u nemirima od izbora Donalda Trampa do Bregzita u Velikoj Britaniji – takođe su postali jasniji kako se bližio kraj godine.

Na trgovinskim frontovima SAD, potvrđen je novi trgovinski sporazum o Sjevernoj Americi, a zemlja je postigla očigledan dogovor s Kinom u prvoj fazi trgovinskih pregovora, prenosi portal.

Velik porast svjetskih tržišta većim dijelom je rezultat rasta i na američkom tržištu. Skok je u SAD bio snažan, a S&P 500, Dau Džons i Rasel 2000 ove su godine porasli više od 20 odsto.

Vrlo dobre godine nekih najvrednijih svjetskih kompanija, poput Epla i Fejsbuka, pomogle su u podsticanju rasta globalnih tržišta u 2019. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *