M:telu nagrada za doprinos na nacionalnom nivou

Dodajte komentar

Fond za aktivno građanstvo FAKT dodijelio je sinoć na Cetinju godišnje nagrade i priznanja za filantropiju “Iskra” kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebično doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. FAKT je, kako je navedeno u saopštenju, dodijelio tri glavne nagrade i sedam specijalnih priznanja.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Hajriz Brčvak, dobročinitelj i privrednik iz sela Bistrica kod Bijelog Polja, koji svoj kapital stečen u Njemačkoj ulaže u Crnu Goru i nesebično pomaže one kojima je pomoć najpotrebnija, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta.

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou pripala je kompaniji M:tel d.o.o., koja godinama unazad pruža podršku kulturi, nauci, zdravstvu, sportu i drugim aktivnostima važnim za razvoj crnogorskog društva, bilo u novcu, proizvodima ili uslugama. U toku protekle godine pokrenuli su projekat Telemedicine, koji predstavlja najveću donaciju zdravstvu, i osim novčanih sredstava koja će do kraja implementacije projekta dostići iznos od 1,3 miliona eura, značajna je i izgradnja optičke infrastrukture, što je omogućilo povezivanje Kliničkog centra sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima.

Dodijeljena su i dva specijalna priznanja za doprinos lokalnoj zajednici, kompanijama Sava osiguranje AD Podgorica i Amplitudo d.o.o. Sava Montenegro AD.

Ove godine dodijeljeno je i pet specijalnih priznanja za građanski doprinos opštem dobru, od kojih jedno posthumno.

Dr Milovan Milo Janković, raniji predsjednik prijestonice Cetinje i dugogodišni predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, nagrađen je za višedecenijski humanitarni rad i posvećenost crnogorskom društvu i svom rodnom Cetinju, a Zef Dedvukaj iz Tuzi zato što je zahvaljujući njegovoj istrajnosti 11 socijalno ugroženih porodica sa područja Malesije dobilo krov nad glavom.

Savo Knežević i Jelena Krivčević, kao građanski aktivisti, nagrađeni su za doprinos procesu socijalne inkluzije, odnosno regionalnog razvoja. Knežević, kao predsjednik Prvog udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju i Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore NARDOS, doprinosi podršci socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih usluga djeci i omladini sa smetnjama u razvoju.

Krivčević je u proteklih 10 godina, rukovodeći Regionalnom razvojnom agencijom, sa sjedištem u Beranama, pružila podršku za preko 250 porodičnih gazdinstava sa ruralnih područja.

Specijalno priznanje za građanski doprinos posthumno je dodijeljeno Aleksandru Šimetu Dedoviću, perjanici civilnog sektora u Nikšiću i jednom od najglasnijih zagovarača razvoja NVO sektora. Takođe, kroz NVO Alfa centar organizovao je brojne akcije, od kampanja jačanja svijesti o svim aspektima bezbjednosti u saobraćaju, tribina i debata širom Crne Gore o evroatlantskim integracijama, do ekoloških i humanitarnih akcija.

Posthumno priznanje dodijeljeno je i dobrotvorima Tomu i Stani Luketić, osnivačima “Zaklade Toma Mirova Luketića” i njegove žene Stane, koja je osnovana sa ciljem da pomogne obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića. Ovi veliki budvanski dobrotvori ostavili su zemljište od 40.000 kvadrata u centru grada imovinu koja je do 1991. godine bila uknjižena na zakladu Toma Luketića i njegove žene Stane za školovanje djece.

FAKT dodjeljuje nagradu za filantropiju u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu, a uz podršku EK, Fondacije “Ćano Koprivica i Fonda braće Rokfeler.

Savani pripala nagrada za doprinos lokalnoj zajednici

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici pripala je kompaniji Savana Commercial Retail d.o.o, vlasniku šoping centra Mall of Montenegro i hotela “Ramada”, koja je tokom 2019. godine izdvojila oko 370.000 eura za društveno-odgovorno poslovanje, usmjereno na obrazovanje, kulturu, sport, programe koji podstiču zdrave stilove života i zelene politike, od kojih se posebno izdvaja donacija u vrijednosti od 180.000 eura za obnovu Osnovne škole “Milorad Musa Burzan”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *