Srbija: Prosječna plata u decembru prelazi 500 eura

Dodajte komentar

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će prosječna zarada u decembru preći 500 eura, čime se „ispunjava obećano“, ali da Vlada nije ni time zavodovoljna već želi da životni standard bude još bolji, navodeći da je ovo postignuto na zdravim ekonomskim osnovama.

On je, gostujući RTS-u rekao da očekuje da budžet za narednu godinu, o kojem danas počinje rasprava u Skupštini Srbije, bude usvojen do kraja novembra, navodeći da je na neki način prekretnica posle teških i uspješnih reformi pokrenutih 2012. godine.

Kako je rekao, dva glavna cilja budžeta su povećaje plata, penzija i minimalne cijene rada, i ubrzani privredni razvoj jer „nikad više nego ovim budžetom nije planirano za javne investicije“.

On je rekao da je cilj Vlade Srbije da se životni standard građana povećava u što kraćem periodu ali na zdrav, odgovoran način.

„Povećanje plata koje je predviđeno, sa čim smo krenuli u novembru, između osam i 15 odsto u javnom sektoru, je na zdravim osnovama, ne zadužujemo se, ne uzimamo skupe kredite, to je novac koji smo uštedjeli, zaradili i želimo da ga vratimo građanima Srbije“, rekao je Mali.

Prema njegovim riječima, to se odnosi i na penzije, odnosno od 1. janura kreće njihovo povećanje od 5,4 odsto po švajcarskoj formuli, opet na „zdravim osnovama“.

(Bizlife)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *