Konačna odluka Folksvagena o fabrici u Turskoj do kraja godine

Dodajte komentar

Folksvagen je odložio izgradnju pogona u Turskoj. To je pogodilo i turske liferante i stanovništvo koje trpi zbog nezaposlenosti i inflacije.

Konačna odluka trebalo bi da bude donijeta do kraja godine.

Napetost u odnosima Njemačke i Turske osjećaju i preduzetnici, piše list Zidojče cajtung i navodi primjer Folksvagena, koji je zbog turske vojne ofanzive protiv Kurda na sjeveru Sirije zamrznuo svoju odluku da izgradi fabriku u Turskoj. To pogađa razgranatu mrežu turskih liferanata rezervnih dijelova i opreme, prenosi Dojče vele.

U tekstu se citira izjava premijera njemačke pokrajine Donje Saksonije Stefana Vjala koju je dao u oktobru, nekoliko dana poslije početka turske vojne ofanzive, da “pod sadašnjim uslovima” lično trenutno ne može da zamisli takvu investiciju u Turskoj, piše Dojče vele.

I predstavnik sindikata koncerna Bernd Osterlo izjasnio se protiv gradnje fabrike u Turskoj “sve dok Turska pokušava da silom ostvari svoje političke ciljeve”. On je za medije izjavio da Folksvagen, zbog istorije koncerna u doba nacizma, ima posebnu odgovornost. Navode se njegove riječi da Folksvagen smije i mora da bude moralan.

Političke odluke preduzeća?

U tekstu se podsjeća na činjenicu da je prošlog jula raspoloženje u koncernu bilo sasvim drukčije. Tada je Vajl izjavio da će odluka biti ekonomska i neće biti političke prirode. To se dopalo turskom ministru privrede Mustafi Varanku koji je rekao: “Od jednog globalnog preduzeća očekujemo da u svojim odlukama uzme u obzir komercijalne interese”.

Varank je dugo bio savjetnik predsjednika Erdogana, prije nego što je postao ministar. On je poslije Folksvagenove odluke da zamrzne gradnju pogona u Turskoj izjavio: “Ako preduzeća počnu da donose političke odluke, više ne uzimaju u obzir interese svojih investitora”. Varank, prema navodima teksta, brani vojnu intervenciju Ankare kao “antiterorističku borbu”.

Ako ga pitate o pravosuđu i zašto je, recimo, turski preduzetnik Osman Kavala već više od dvije godine u zatvoru bez presude, on priča o planiranoj reformi pravosuđa. Potom spominje svog brata koji je poginuo 2016. u pokušaju puča. On tvrdi da to što su novinari u zatvoru “nema nikakve veze sa novinarskom djelatnošću”.

Nezaposlenost i inflacija rastu

U članku se navodi i mišljenje predsjednika udruženja liferanata Alpera Kanče da oni koji sada izbjegavaju Tursku, rade to da ne bi podržali Erdogana, ali da ta odluka pogađa sve, pa i one koji Erdogana nisu birali.

Kanča to ne navodi, ali vjerovatno ima na umu da Izmir, u čijoj blizini bi trebalo da nastane Folksvagenova fabrika, ima opozicionu gradsku vladu, isto kao Istanbul. Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost je porasla za godinu dana za tri odsto i iznosi 14 procenata.

Oktobarska inflacija iznosila je 8,55 procenata. Broj proizvedenih automobila je 2016. u Turskoj iznosio skoro milion, a 2018. je pao na 642 000 komada.

Turski “Detroit”

Bursu, četvrti po veličini turski grad sa tri miliona stanovnika, zovu “turski Detroit”. Kriza automobilske industrije kao ona u Detroitu, Bursu je do sada zaobilazila. Ali postoje signali upozorenja.

Zato se neki proizvođači pripremaju za budućnost. Recimo, Karsan, firma koju je 1966. osnovala Koč grupa, sada pravi električne autobuse, velike i male. Baterije su Folksvagenove. Vozila idu na punjenje poslije 300 kilometara. Već su iz Njemačke stigle prve narudžbine, navodi Zidojče cajtung riječi Okana Baša iz rukovodstva turske firme.

Alper Kanča priča da se Folksvagen već dvije godine priprema za dolazak u Tursku .”Čak su provjeravali koliko ima obdaništa i škola” rekao je i dodaje da su Folksvagenovi ljudi prije nekoliko mjeseci počeli da organizuju dobavljače, pa se nada da će oni ipak doći.

Zidojče cajtung navodi da će Folksvagen do kraja godine odlučiti o sudbini pogona u Turskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *