Ima li smisla BRIKS? Indija i Kina postale ekonomski div, Rusija i Brazil u padu

Dodajte komentar

Ima li smisla taj format kad je ekonomski učinak Kine i Indije u kontrastu sa slabim rezultatima Brazila, Rusije i Južnoafričke Republike?

Akronim BRIK (bez Južnoafričke Republike) je 2001. smislio analitičar Goldman Saksa Džim O´Nil – on je bio ubjeđen da će pomenute zemlje ubrzanog ekonomskog razvoja zajedno sa SAD činiti pet najjačih privreda na svijetu u 21. vijeku.

Nobelovac Majkl Spens je potom predvidio da će BRIKS umjesto SAD i Evrope biti ključni motori svjetske privrede.

On je smatrao da će u prvoj dekadi 21. veka udio BRIKS u globalnom BDP preći 50%, navodi DW.

Zbog slabog pristupa glavnim funkcijama u međunarodnim finansijskim i razvojnim institucijama, BRIKS je 2014. osnovao Novu banku za razvoj (NDB) sa idejom da ona finansira infrastrukturne projekte u zemljama u razvoju.

Namjera je bila da ta institucija bude konkurencija Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci i da bude prekinut monopol Zapada na finansije i razvoj.

Banka je imala odobren kapital od 100 milijardi dolara (91 milijarda evra) i ponudila je svoje usluge svim zemljama-članicama UN.

Neki su izgubili priključak

Četiri godine kasnije, ona je već bila jedna od najvećih multulateralnih banaka za razvoj. Dala je više od pet milijardi dolara na ime kredita za 21 projekat.