Zatvaranje kredita Atlas banke kod vještaka

1 komentar

Crnogorsko tužilaštvo negiralo je da je obustavilo istragu u vezi sa gotovo 22 miliona eura ilegalno isplaćenih privilegovanim klijentima propadajuće finansijske institucije dok je ona bila pod upravom Centralne banke.

-Specijalno državno tužilaštvo je u predmetu KTRS 112/19 angažovalo vještaka ekonomsko finansijske struke sa zadatkom da se sa stanovišta propisa iz oblasti ekonomsko finansijskog poslovanja izjasni na okolnosti odobrenja i zatvaranja kredita korisnika Atlas banke depozitima drugih fizičkih i pravnih lica u ovoj banci za vrijeme trajanja privremeneupraveu Atlas banci, saopšteno je juče iz SDT, nakon što je međunarodna novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) objavila da je to tužilaštvo zatvorilo istragu uvezi sanestankom novcaiz Atlas banke.

Poslaniku Aleksandru Damjanoviću, koji je zatražio pokretanje istrage u ovom slučaju, iz državnog tužil aštva su odgovoril i da su završili ispitivanje o upravljanju Centralne banke Atlas bankom, što je mreža OCCRP objavila.

-Obavještavamo vas da je odluka donijeta u ovom slučaju i da je krivična prijava odbijena, napisali su tužioci 11. oktobra u pismu poslaniku Damjanoviću.

Damjanović je potvrdio autentičnost pisma, koje je autor istraživanja Džared Feri iz OCCRP dobio od treće strane, i rekao da je “nevjerovatno da su tužioci odlučili da obustave istragu”. Damjanović je obećao da će ponovo pokrenuti to pitanje u parlamentu. U kratkom pismu poslaniku nije navedeno zašto su državni tužioci odustali od slučaja. Državno tužilaštvo nije odgovorilo na zahtjeve OCCRP-a za komentar, tako da nije jasno zašto istraživačkim novinarima pri je objave teksta nijesu dostavili podatak da izviđaj u tom postupku još traje.

U junu 2018. godine državni tužioci naredili su Atlas banci da zamrzne oko 63 miliona eura sredstava za koja se sumnja da su oprana preko sistema “e-commerce”. Javno dostupni podaci koje je analizirao OCCRP pokazuju da je oko 4,4 miliona eura zamrznutih sredstava nestalo iz Atlasovih knjiga nakon što je CBCG uvela privremeno upravljanje. Atlas banka je bila na ivici kolapsa u trenutku kada je Centralna banka preuzela 7. decembra 2018. i upravljala njome do 5. aprila, kada je ta banka, nekada u vlasništvu sada odbjeglog biznismena Duška Kneževića, otišla u bankrot. Crnogorski zakon nalaže da finansijske instituci je pod privremenim upravljanjem prekinu gotovo sve transakcije. Vlasnicima računa može se nadoknaditi maksimalno 50.000 eura pokrivenih fondom osiguranja.

Ipak, analitičari ocjenjuju da se loša uprava nastavila i pod administratorima Centralne banke, koji su uspostavili šemu koja je omogućila privilegovanim klijentima da povrate mnogo veće iznose. Ljudi sa manjim računima i bez veza mogli su samo da povrate 50.000 eura i izgube ostatakušteđevine, prenosi Dan.

Damjanović je rekao OCCRP-y da je, nakon što je čuo da neki klijenti Atlasa traže velike iznose, postavio pitanje dvojici zvaničnika Centralne banke, koji su se sa njim pojavili u emisiji 15. aprila na crnogorskom javnom emiteru. Zvaničnici iz CBCG Tanja Terić i Dejan Vujačić rekli su da je 21,8 miliona eura prebačeno iz Atlas banke korišćenjem procesa zvanog “umrežavanje”.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Iz zadatka CT iscjeljitelja se vidi da bježi da angažuje tim finansijskih forenzičara, koja bi uvezivanjem transakcija iz bruto bilansa sa pratećom dokumentacijom, kao i korespodencijom u CB CG, jasno utvrdila šta se desilo. Iz ovako definisanog zadatka tačno se vidi da oni ne znaju ni šta se desilo. Kakva pozadinska nezaslužena zaštita guvernera i njegove korporacije iznutra CB CG. S poštovanjem, CB CG odjučerašnja zamlata

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *