EK prognozirala rast crnogorskog BDP-a na 3,1 odsto

Dodajte komentar

Evropska komisija (EK) povećala je, u novim jesenjim prognozama, rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na 3,1 odsto.

EK je u proljećnim prognozama za ovu godinu procjenjivala rast crnogorske ekonomije na 2,9 odsto.

EK je, u prognozama u koje je agencija Mina biznis imala uvid, saopštila da će BDP u narednoj godini rasti tri odsto, što je smanjenje u odnosu na 3,1 odsto koliko je prognozirala u proljećnom izvještaju. Crnogorski BDP će, kako se navodi u objavljenim prognozama, u 2021. godini rasti 2,8 odsto.

Završetkom prve dionice autoputa Bar-Boljare u narednoj godini biće završen šestogodišnji period brze ekspanzije ekonomije, ali takođe i visokog spoljnog i fiskalnog deficita, koji su prouzrokovani tom velikom investicijom. Po završetku građevinskih radova očekuje se usporavanje ekonomskog rasta, koji će istovremeno postati uravnoteženiji, sa korporativnim investicijama i ličnom potrošnjom, piše u izvještaju.

Iz EK su rekli da bi završetak radova na autoputu, koji je najavljen za septembar naredne godine, trebalo da znatno smanji obim uvoza, koji se odnosi na izgradnju. Međutim, iako bi deficit tekućeg računa trebalo da se poboljša, predviđa se da će ostati dvocifren.

Ekonomski rast je usporio na 3,1 odsto u prvoj polovini godine, sa 4,8 odsto u prošloj godini. Uprkos stagnirajućim platama, lična potrošnja ostaje snažna zahvaljujući poboljšanju uslova na tržištu ra da i održivog rasta kredita domaćinstava, navodi se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *