EBRD: Usporava rast crnogorskog BDP-a

Dodajte komentar

Usporavanje stope ekonomskog rasta Crne Gore u 2019. posljedica je velikih investicija koji se privode kraju, fiskalne konsolidacije, ali i loših industrijskih pokazatelja, dok turizam i dalje bilježi uspjeh, navodi se u novom izvještaju Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj EBRD, prenose Dnevne Novine.

U novom dokumentu o perspektivama evropskih zemalja, Turske, Rusije i južne obale Mediterana, precizira se da će Crna Gora nakon velikih investicijskih projekata i kontinuirane fiskalne konsolidacije imati skroman rast od 2,8 odsto u ovoj i 2,6 odsto u narednoj godini. Ipak, očekuje se da će privatne investicije u turizam i energetiku ostati na visokom nivou.

“U prvoj polovini ove godine rast BDP-a smanjio se na 3,1 spram 5,1 odsto u 2018. Usporavanje rasta je posljedica završavanja priritetne dionice auto-puta Bar-Boljare i podmorskog energetskog kabla s Italijom. Isti period obilježili su loši industrijski rezultati u proizvodnji struje i proizvodnom sektoru. Očekuje se da će deficit tekućeg računa ostati visok i iznositi oko 17 odsto BDP-a. Rast cijena je usporen od druge polovine 2018, najviše zbog pada cijena duvana, odjeće i obuće, ali i smanjenja cijena prevoza”, istakli su iz EBRD, uz podsjećanje da je period od juna do septembra obilježila deflacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *