Britanske banke na gubitku preko 57 milijardi eura zbog propalog osiguranja PPI

Dodajte komentar
Ilustracija

Više od 50 milijardi funti (57,88 milijardi eura) su do sada britanske banke izgubile zbog propalog osiguranja PPI. Koliko će ih još koštati postaće jasnije kada Lojds, najveći prodavac propalog proizvoda, okonča sezonu podnošenja izvještaja o bankarskom trgovanju. PPI (Payment Protection Insurance) je skraćenica, a označava osiguranje i zaštitu plaćanja i podrazumijeva obavezno ili dobrovoljno osiguranje za sve korisnike kredita i kreditnih kartica i to osiguranje života, osiguranje od smrti ili nesposobnosti za rad usled nesrećnog slučaja i osiguranje od nezaposlenosti.

Banke su prodavale PPI-jeve od sredine 90-ih godina prošlog vijeka do 2012. godine, obećavajući da će pokriti otplate zajmova klijenata ako se oni razbole ili ostanu bez posla.

Polise su često bile bezvrijedne, jer se nijesu isplaćivale ili nijesu ni bile potrebne, prenio je B92.

Kao proizvod bile su visoko profitabilne i mnogo se prodavale. Osoblje koje je prodavalo zajmove bilo je nagrađivano za forsiranje PPI-jeva i bilo pod pritiskom da ispuni zadate ciljeve. Cjelokupna bankarska industrija zaradila je 44 milijarde funti od premija i imala profit od najmanje 21 milijardu funti na tim polisama.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *