Ovo su 7 najopasnijih aviokompanija na svijetu

Dodajte komentar

Avion je već nekoliko decenija na glasu kao najsigurniji oblik prevoza ali poslednjih godina zabilježeno je nekoliko velikih avionskih nesreća.

Dok je i dalje sigurno letjeti velikim aviokompanijama, postoje i one čija sigurnost je negdje na skali od prosječne do užasne. Mnogim među njima zabranjeno je da lete u SAD i Evropsku uniju, pa je mala vjerovatnoća da ćete uopšte biti u prilici da koristite njihove usluge.

AirlineRatings.com je objavio svoju listu najopasnijih aviokompanija na svijetu zasnovanu na sistemu ocjenjivanja sa sedam zvjezdica. Faktori kao što su smrtni slučajevi u posljednjoj deceniji, crne liste na kojima se nalaze i sertifikati sigurnosnih provjera Međunarodnog udruženja za aviosaobraćaj odlučujući su u ocjeni sigurnosti aviokompanija.

Nijedna aviokompanija sa ove liste nije dobila više od dvije od mogućih sedam zvjezdica.

Tara Air – Tara Air je dobila samo jednu zvjezdicu. Avioprevoznik iz Nepala koji ima osam aviona tokom 2010. i 2011. imao je nekoliko nesreća sa fatalnim ishodom.

Nepal Airlines – U Nepalu je tokom posljednjih osam godina zabeleženo devet smrtnih nesreća. Statistički gledano, letjeti u planinskom kraljevstvu relativno je opasno. Nepal Airlines leti od 1958. godine pod imenom Royal Nepal Airlines, a njegova sigurnosna evidencija ima mnogo rupa. Uz ocjenu sa samo jednom zvjezdicom, Nepal Airlinesu je zabranjeno letjenje u EU. Iako je u posljednjih 20 godina došlo do značajnog poboljšanja sigurnosti aviokompanije, u nesreći 2014. godine došlo je do 18 smrtnih slučajeva.

Ariana Afghan Airlines – Kao nacionalna aviokompanija Afganistana, Ariana ima samo pet letjelica u svojoj trenutnoj floti i nesrazmjerno zapanjujuću evidenciju o otpisu 19 aviona tokom njene istorije, uključujući sedam fatalnih nesreća.

Bluewing Airlines – Bluewing je smešten u maloj južnoameričkoj državi Surinam. Gubitak tri različita aviona Antonov An-28 tokom trogodišnjeg perioda rezultirao je time da je aviokompanija zabranjena u evropskom vazdušnom prostoru.

Kam Air – Kam Air se našao u ekskluzivnom društvu na dnu ove sigurnosne liste, sa samo 3 druge kompanije s jednom zvjezdicom. Ova aviokompanija sa sjedištem u Afganistanu zabranjena je u vazdušnom prostoru SAD-a, a kada je Kam pokušao letjeti u EU 2010. godine ulazak na mu je zabranjen nakon incidenata koji su uključivali fatalnu nesreću i prijetnju bombom.

Trigana Air Service – S 10 gubitaka trupa i 14 nesreća u kojima su učestvovali avioni kojima se upravljala Trigana, nije ni čudo što je indonežanska aviokompanija dobila samo jednu zvjezdicu. Poput svojih kolega na ovoj listi, Trigana je takođe zabranjena u vazdušnom prostoru EU i SAD-a.

SCAT Airlines – Ova aviokompanija sa sjedištem u Kazahstanu ima neimpresivan sigurnosni zapis, ali nije zabilježila smrtnu nesreću od 2013. Iako SCAT ne posluje s međunarodno priznatim sigurnosnim certifikatom, aviokompanija napreduje na putu da bude međunarodno priznata i izvodi sigurne operacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *