Aktivnosti u industriji eurozone zabilježile najveći pad u gotovo sedam godina

Dodajte komentar
Aktivnosti u industriji eurozone zabilježile su u septembru najveći pad u gotovo sedam godina, prateći u stopu tempo slabljenja potražnje, a najsnažnije su pogoršani uslovi poslovanja u Njemačkoj, pokazalo je u utorak mjesečno istraživanje kompanije Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji eurozone pao je u septembru za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, spustivši se na 45,7 bodova, najniži nivo od oktobra 2012. godine.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti a prema najnovijem Markitovom izvještaju on je u septembru nastavljen osmi mjesec zaredom.

“Septembarski PMI signalizira pad industrijske proizvodnje na tromjesečnom nivou za više od jedan odsto, što bi predstavljalo ozbiljan problem za BDP u trećem tromjesečju”, konstatovao je glavni ekonomist londonske kompanije Chris Williamson.

Pad aktivnosti odražava slabljenje potražnje, inostrane i domaće, tumače u Markitu, ukazujući na podatak prema kojem su ukupne nove narudžbe u prošlom mjesecu zabilježile najveći pad od oktobra 2012. godine.

Među vodećim ekonomijama eurozone najviše su prema istraživanju pogoršani uslovi poslovanja u njemačkoj industriji, čiji je PMI u septembru potonuo na najniži nivo od jula 2009. godine.

U Francuskoj su aktivnosti gotovo stagnirale dok su u Španiji i Italiji smanjene, bilježe u Markitu.

“Najgore nas vjerovatno tek čeka, s obzirom na dodatno pogoršanje pokazatelja za predstojeće razdoblje (poput udjela narudžbi u zalihama)”, upozorava Williamson.

Poslovni čelnici i dalje se pribojavaju brexita i negativnog uticaja američko-kineskog trgovinskog rata, što se očitovalo u podatku da su se njihova očekivanja u septembru zadržala na najnižem nivou od novembra 2012. godine.

“Kompanije su i dalje pesimistične u pogledu predstojeće godine – očekivanja su na najnižem nivou u nekih sedam godina zbog bojazni povezanih sa trgovinskim ratom, naznaka posustajanja svjetske ekonomije i geopolitičkih rizika, uključujući pojačane nelagodnosti zbog haotičnog brexita”, tumači Williamson.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *