Prema indeksu ekonomskih sloboda Crna Gora na 83. mjestu

Dodajte komentar

Skor Crne Gore prema novom Indeksu ekonomskih sloboda, koji objavljuje Frejzer institut, pokazuje da se Crna Gora nalazi na 83. mjestu globalne liste, od 162 zemlje. Takođe, istraživanje Frejzer instituta je pokazalo da je Crna Gora, s obzirom na stepen ekonomskih sloboda, na samom začelju i kada se poredi samo sa državama našeg regiona.

– Izvještaj Frejzer instituta pokazuje i da ono što dominantno određuje nepovoljnu sliku o ekonomskim slobodama u Crnoj Gori jeste izrazito niska ocjena u grupi parametara obuhvaćenim zajedničkim nazivom “Pravni sistem i imovinska prava”. S obzirom na taj parametar, Crna Gora je dobila ocjenu 4,89 od mogućih 10. Ovu ocjenu, u prvom redu, formiralo je loše stanje u vezi sa nezavisnošću sudstva, koje je ocijenjeno sa 4,52, zatim nepristrasnošću sudova, gdje nam je ocjena 4,28, a prelaznu ocjenu nijesmo dobilini u oblasti zaštite ljudskih prava (5,18), niti pouzdanosti policije (5,18), saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Istakli su da su ovako loše ocjene za Crnu Goru alarmantne s obzirom na ranija stanja sa pravnim sistemom i imovinskim pravima u Crnoj Gori u istom ovom Indeksu ekonomskih sloboda.

– Od 2010. godine Crna Gora je, s obzirom na vladavinu prava, prema ovom istraživanju, pala čak za ocjenu i po, što je krajnje nedopustivo, posebno imajući u vidu da vladavina prava predstavlja i kamen temeljac tržišne privrede. Treba reći da je stepen ekonomskih sloboda povezan sa višom dugoročnom stopom ekonomskog rasta jer veće ekonomske slobode ohrabruju investicije i inovacije, naveli su oni.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *