“Morsko dobro” priprema koncesioni akt za Luku Risan

Dodajte komentar

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom odlučilo je da pripremi koncesioni akt za Luku Risan i taj projekat uvrstilo u izmijenjeni plan korišćenja sredstava za tekuću godinu.

U planu je za dodatnu stavku izrada koncesionog akta za Luku Risan opredijeljeno 20.000 eura.

Na izmjene plana Vlada je dala saglasnost pred godišnje odmore, a dokument je nedavno objavila.

Izmjenama Zakona o lukama, podsjetimo, koncesija se može dati na rok do 30 godina, osim za koncesiju za pružanje lučkih usluga koja se daje na period do 10 godina. Izuzetno koncesija za pružanje lučkih usluga koja uključuje investicije za njihovo obavljanje se može dati na rok do 30 godina. Trajanje koncesije određuje se u zavisnosti od trajanja koncesije, ekonomskih efekata kojim se koncesijom postižu visine, namjene i dinamike investicija i vremena potrebnog za povraćaj investicije. Zakonom je takođe definisano kada se rok trajanja koncesije može produžiti odnosno samo za period za koji koncesionar nije mogao koristiti koncesiju usljed više sile.

Rok trajanja koncesije iz stava 1 ovog člana može se produžiti samo za period za koji koncesionar nije mogao koristiti koncesiju usljed više sile.
Podsjetimo da je još 2015. godine javno preduzeće pripremilo plan davanja luka na koncesije kojim je obuhvaćena i Luka Risan, ali se čekalo donošenje DSL-a (Državna studija lokacije) kojom treba precizirati način organizacije i korišćenja luke u smislu namjene prostora (komercijalni, komunalni vezovi, operativna obala)…

U izmjenama plana korišćenja sredstava JP za upravljanje morskim dobrom se takođe navode ne samo povećanja nego i smanjenja budžeta za određene programe pa je u konačnom ukupni prihod javnog preduzeća povećan za pedeset hiljada
eura sa 7,05 na 7,1 milion eura. Izmjenama plana duplira se iznos za Adu Bojanu.

– Za predsezonsko nasipanje pijeska na plaži Ada Bojana u Ulcinju, koje je bilo planirano na 50.000 eura, na osnovu zaključka Vlade povećava se na sto hiljada eura navedeno je u ovom dokumentu.

U dokumentu se navodi da je preimenovana sanacija oštećenog obalskog zida na ušću rijeke Škudre u more u opštini Kotor za koji je planirano 50 hiljada eura u izradu projektne dokumentacije i elaborate o uticaju na životnu sredinu i studija za rekonstrukciju obalnog zida ove rijeke za šta je određeno 15 hiljada eura.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *