Kina prvi put pretekla SAD na listi najvećih svjetskih kompanija

Dodajte komentar

Kina je prvi put pretekla SAD na najnovijoj listi najvećih svjetskih kompanija prema ukupnim prihodima. Ovu informaciju je objavio američki magazin “Fortune”.

Naime, od debija “Fortunove” liste “Global 500” u 1990. godini, na njoj su do sada isključivo dominirale američke kompanije.

Budući da se globalni odnos snaga mijenja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući 10 tajvanskih kompanija, dok su SAD na drugom mjestu sa 121 preduzećem koje se našlo na rang listi, prenosi “Russia Today”.

Veteran na rang listi, američki trgovinski lanac Volmart, osigurao je vodeću poziciju šestu godinu zaredom, i po 14. put od 1995. godine je ostvario više od 500 milijardi dolara prihoda.

Iza američkog maloprodajnog giganta je najveća kineska državna naftna i gasna kompanija Sinopek, čiji je prošlogodišnji drastičan rast prihoda i profita uspio da zaobiđe geopolitičke poteškoće u uslovima trgovinskog rata između zvaničnog Vašingtona i Pekinga.

Anglo-holandska kompanija Royal Dutch Shell, koja je ostvarila prihode od oko 396,5 milijardi dolara, obezbijedila je treću poziciju, dok su se na četvrtom i petom mjestu našle dve kineske državne kompanije, China National Petroleum i State Grid Corporation of China, sa prihodima u iznosu od 392,9 milijardi dolara i 387,05 milijardi dolara.

Uprkos tome što su kineske kompanije po broju nadmašile američke, one i dalje zaostaju sa udjelom od 25,6 odsto u ukupnim prihodima top 500 globalnih kompanija, u poređenju sa 28,8 odsto koliko pripada američkim kompanijama.

Ukupan prihod svih kompanija koje su navedene na listi iznosi 32,7 biliona dolara, što je devet odsto više nego godinu dana ranije i iznosi više od jedne trećine svjetskog BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *