Katastrofalan gubitak Tesle, akcije pale 10 posto

Dodajte komentar

Proizvođač električnih automobila Tesla uznemirio je investitore objavom neočekivano velikog gubitka u drugom tromjesečju 2019. godine.

Kompanija je zabilježila neto gubitak od 408 miliona dolara, uključujući 117 miliona dolara za restrukturiranje i druge troškove, a te je novosti saopštila dioničarima u srijedu putem pisma.

Tesline dionice pale su za više od 10 posto u poslijepodnevnom trgovanju. Iako su investitori očekivali gubitke, rezultati su bili puno gori od očekivanih, rekli su analitičari.

Proizvođač automobila, kojim upravlja kontroverzni preduzetnik Elon Musk, saopštio je da je u drugom tromjesečju zabilježio rekordne isporuke od 95.356 vozila te rekordnu proizvodnju od 87.048 vozila, ocijenivši to „važnom prekretnicom koja predstavlja brz napredak u upravljanju globalnom logistikom i operacijama isporuka velikih količina”.

Proizvođač automobila je potvrdio da je na dobrom putu da u Kini krajem godine pokrene proizvodnju svog električnog vozila Model 3, dok će do jeseni 2020. godine u kalifornijskom Fremontu pokrenuti proizvodnju vozila Model Y.

Model 3 prvi je Teslin automobil koji je usmjeren na masovno tržište i važan je u nastojanjima kompanije da ostvari prihode za otplatu investitora i poticanje razvoja drugih električnih vozila.

Kompanija je saopštila kako je na putu ispunjenja svoga ciljanog raspona od 360.000 do 400.000 isporučenih vozila u ovoj godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *