Posle koliko dana počnemo zaista da uživamo u odmoru?

Dodajte komentar

Znate ono kada se vratite s odmora, a imate osjećaj kao da i nijeste bili? Taj osjećaj je najčešći kod vikend-odmora, smatraju stručnjaci.

Potrebno nam je neko vrijeme da se odmaknemo od naših svakodnevnih obaveza i razmišljanja o problemima i da se opustimo. Istraživanje, u kojem je učestvovalo 2.000 Amerikanaca starosti od 25 do 55 godina, pokazalo je da nivo stresa ostaje isti kod onih koji na odmor odlaze kraće od tri dana.

Naime, najmanje tri dana su potrebna da odrasla osoba počne da se opušta barem malo, jedan je od zaključaka istraživanja. Ima to smisla ako znamo da prvi dan puta nemate mnogo vremena baš za opuštanje.

Drugi dan većini prođe u prilagođavanju u novom okruženju, nakon čega može da počne proces opuštanja.

Ipak, mnogi različito reaguju pa im je potrebno i duže vremena za prilagođavanje kada su na godišnjem odmoru. Gotovo 35 odsto ispitanika izjasnilo se da svoj odmor voli da provede u opuštanju i odmaranju.

Neko avanturističko putovanje biće prvi izbor za 38 odsto ispitanika, a stručnjaci savjetuju, da je dobro kad se iskombinuju po malo obje opcije. Nije potrebno isključiti jednu ili drugu opciju, možete uživati kombinujući jedno i drugo, poručuje brand menadžer G Adventures-a, Simon Ma za Yahoo.

“Kombinacija odmaranja i opuštanja uz istraživanje nove okoline na destinaciji na kojoj se nalazite, odličan je recept za ponovni nalazak ravnoteže i mira.”

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *