Više od polovine banaka u Švedskoj uopšte ne prima gotovinu

Dodajte komentar

Šveđani sve manje i manje koriste novac u svakodnevnom životu. U posljednjih nekoliko godina eksploziju bezgotovinskih transakcija izazvala je platforma i aplikacija “Swish” za novčane transakcije među građanima, koju je pokrenula grupa švedskih banaka.

Švedska je država koja je otišla najdalje u bezgotovinskom načinu života, a tome svjedoči i činjenica da više od polovine banaka uopšte ne prima gotovinu. Neke procjene govore da bi do 2030. godine Švedska u potpunosti mogla da raskrsti s gotovinom.

Skoro 40 odsto Šveđana je 2010. izjavilo da su najnoviju kupovinu platili u gotovini. Do 2018. godine taj procenat se drastično smanjio na 13 procenata, prema podacima Centralne banke Švedske.

Kada se govori o tome koji način plaćanja preferiraju, Šveđani većinom dijele mišljenje da je to plaćanje karticom. Međutim, mnogi su istakli i probleme sa kojima se stranci suočavaju u bezgotovinskom društvu.

“Swish”, mobilni sistem plaćanja, postao je široko prihvaćen u Švedskoj sa više od šest miliona korisnika. Zapravo, neke ustanove prihvataju samo “Swish” kao oblik plaćanja, a popularan je kod manjih preduzeća ili na tržištima. Iako se “Swish” može povezati sa bankovnim računima sa 12 najvećih švedskih banaka, nije moguće povezati ga sa stranim računom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *