Izdanja zelenih obveznica premašila 100 milijardi dolara

1 komentar

Globalne emisije zelenih obveznica premašile su 100 milijardi dolara ove godine, a prvi put prekretnica je postignuta u prvoj polovini godine, saopštila je Inicijativa za klimatske obveznice.

Zelene obveznice rastuća su kategorija hartija od vrijednosti  s fiksnim prinosom, koje povećavaju kapital za projekte s ekološkim koristima.
Iako zelene obveznice čine mali dio cjelokupnog tržišta obveznica, one privlače sve više pažnje jer će zadovoljavanje ciljeva smanjenja emisija zahtijevati trilione dolara kapitala iz javnog i privatnog sektora.

Kumulativna emisija zelenih obveznica dostigla je skoro 107 milijardi dolara, prema Inicijativi za klimatske obveznice, neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Londonu.

Izdavanje je do sada dostiglo 100 milijardi dolara tri puta – posljednji put je bilo u septembru 2018. godine. Prognoze za konačni iznos emisija u ovoj godini kreću se od 180 milijardi do 250 milijardi dolara.

“Dosezanje 100 milijardi dolara u izdavanju zelenih obveznica treći put i to tako rano u godini je dobrodošlo. Međutim, globalni izazov za finansiranje klimatskih promjena je dostići 1 trilion dolara godišnje u zelenim investicijama početkom 2020. – rekao je Sean Kidney, izvršni direktor inicijative za klimatske obveznice.

Bivša šefica UN-a za klimu, Christiana Figueres, izjavila je kako bi finansijski sektor trebalo da dostigne 1 trilion dolara godišnje izdavanja zelenih obveznica do 2020. kako bi podržao međunarodne ciljeve za dekarbonizovanje ekonomije.

Do sada su ove godine najveće korporativne obveznice izdale francuska komunalna kompanija Engie u iznosu od 1,7 milijardi eura, korejska petrohemijska kompanija LG Chem s 1,6 milijardi dolara te industrijska i komercijalna banka Kine na 1,5 milijardi dolara.

Što se tiče zemalja, Francuska i Sjedinjene Države do sada su ove godine izdale najviše zelenih obveznica. Holandija je prošlog mjeseca pokrenula zelenu obveznicu vrijednu 6,7 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Jeste li mislili trilion ili bilion? Razlika izmedju srpsko-hrvatskog i “kontinentalnih” jezika sa engleskim sto se brojeva tice je u tome sto je eng. billion = milijarda, a eng. trillion = bilion.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *