CBCG očekuje rast BDP-a od 2,5 do 3,2 odsto

1 komentar

Prema projekciji CBCG, rast BDP-a u 2019. godini kretaće se u intervalu od 2,5 do 3,2 odsto, sa centralnom tendencijom od oko 2,9 odsto. To je istaknuto na sjednici Savjeta CBCG, gdje je zaključeno da će nosioci ekonomskog rasta i u narednom periodu biti turizam, energetika i građevinarstvo.

Na današnjoj sjednici Savjet je usvojio Godišnji makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za 2018. godinu.

Kako je u Izvještaju istaknuto, 2018. godinu karakterišu pozitivna kretanja, koja su evidentna u procijenjenoj stopi ekonomskog rasta od 4,9 odsto.

“Pojačane aktivnosti na izgradnji velikih infrastrukturnih projekata u građevinarstvu i energetici, rast prerađivačke industrije i snažan rast broja turista rezultirali su tako visokom stopom rasta BDP-a”, saopšteno je iz CBCG.

Povećan je broj zaposlenih lica, dok je broj nezaposlenih lica smanjen.

“Budžetski deficit na kraju 2018. godine procijenjen je na 159,2 miliona eura ili 3,4 odsto BDP-a i posljedica je veće realizacije kapitalnog budžeta, odnosno infrastrukturnih projekata”, kazali su u CBCG.

U izvještaju je konstatovano da javni dug ima tendenciju rasta, ali da se pozitivno mogu ocijeniti primijenjene mjere fiskalne konsolidacije.

“Prema modelskoj projekciji CBCG, rast BDP-a u 2019. godini kretaće se u intervalu od 2,5 do 3,2 odsto, sa centralnom tendencijom od oko 2,9 odsto”, kazali su u CBCG.

Takođe, u Izvještaju je zaključeno da će nosioci ekonomskog rasta i u narednom periodu biti turizam, energetika i građevinarstvo.

Savjet je razmatrao i Kvartalni izvještaj o poslovanju banaka na dan 31. mart, sa Informacijom o realizaciji operativnih ciljeva banaka u kojem je zaključeno da je bankarski sistem zabilježio pozitivne trendove u odnosu na prethodni kvartal.

Na kraju prvog kvartala zabilježen je rast ključnih bilansnih pozicija u odnosu na kraj godine, i to: aktive za 1,66, kredita za 5,47, depozita za 0,86 i kapitala za 3,66 odsto.

“Na kraju marta 2019. godine učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima iznosi 4,87 odsto, dok je na kraju prethodne godine njihovo učešće iznosilo 5,24 odsto”, kazali su u CBCG.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaje o poslovanju MFI i lizing društava za prvi kvartal tekuće godine.

“Konstatovano je da je u sektoru mikrokreditiranja u ovom periodu u odnosu na kraj 2018. godine ostvaren rast ukupne bilansne sume od 6,37, rast kredita od 2,21 odsto, uz pad procenta nekvalitetnih kredita koji na kraju ovog kvartala iznose 4,61 odsto. Sektor mikrokreditiranja bilježi rast kapitala u ovom periodu od 4,56 i značajan rast likvidne aktive od 122,02 odsto”, navode u CBCG.

Takođe, predmet razmatranja po prvi put je bio i Izvještaj o poslovanju lizing društava, s obzirom na stečene zakonske uslove da se i ova društva uključe u redovno obavezno izvještavanje prema Centralnoj banci Crne Gore.

“Dva lizing društva koja posluju u Crnoj Gori, na kraju prvog kvartala 2019. godine imala su ukupnu aktivu u iznosu od 34,7 miliona eura, potraživanja od 29,5 miliona eura, dok je kapital društava iznosio 3,5 miliona eura. Nivo nekvalitetne aktive u lizing društvima je na kraju prvog kvartala iznosio 3,00 odsto”, navode u CBCG..

U Izvještaju o kreditnoj aktivnosti banaka su sumirani rezultati ankete sprovedene u prvom kvartalu 2019. godine.

“Rezultati ankete ukazuju da su tokom prvog kvartala 2019. godine kreditni standardi za privredu ublaženi, dok su kreditni standardi za stanovništvo, prije svega standardi za stambene kredite, blago pooštreni. U narednom kvartalu banke očekuju ublažavanje kreditnih standarda za kredite velikim preduzećima, kao i za potrošačke i ostale kredite stanovništva”, saopšteno je iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *