Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Dodajte komentar

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje u sigurnost ovih letjelica uslijed fatalnih nesreća u Etiopiji i Indoneziji, američki proizvođač aviona ponovo je uspio doći do novog kupca izvikanih aviona.

Naime, International Airlines grupa (IAG), inače vlasnik aviokompanija Aer Lingus, British Airways, Iberia i drugih evropskih prijevoznika, objavila je kako planira kupiti 200 737 Max aviona od Boeinga.

Boeing 737 Max avioni prizemljeni su sredinom marta ove godine, a Boeing proteklih mjeseci aktivno radi na tome da dođe do rješenja vezanih za sigurnosnu značajku koja je u središtu istraga o padovima aviona u Etiopiji i Indoneziji.

Još nije poznato kada bi 737 Max ponovo mogao uzletjeli, ali iz američke aviokompanije nadaju se kako će to biti što skorije.

“Imamo svako povjerenje u Boeing i očekujemo da će se se njegovi avioni uspješno vratiti u službu u narednim mjesecima nakon što su dobili odobrenje od regulatora” ,rekao je Willie Walsh, predsjednik Uprave IAG-a.

737 Max je Boeingov najprodavaniji avion koji je u zaostatku od gotovo 5.000 letjelica otkako je prizemljen. Boeing je svejedno nastavio sa izgradnjom aviona, iako smanjenim tempom, a oni su već spremni za nove kupce. Međutim, još se nisu desile nikakve isporuke.

“Mi smo doista počašćeni zbog povjerenja grupe IAG u nas, naš 737 Max i, konačno, u ljude Boeinga”, rekao je Kevin McAllister, izvršni direktor jedinice komercijalnih aviona u Boeingu.

Iako prodaja aviona IAG-u nije dovršena, sigurno će donijeti bolje dane u Boeingu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *