Na Adi Bojani će se graditi vile i rezidencijalne objekti?

Dodajte komentar

Vlada planira da odustane od koncepta Ade Bojane kao nudističkog centra i da kroz valorizaciju izda u dugoročni zakup dio ostrva na kome bi se gradile vile i drugi rezidencijalni objekti, saznaju nezvanično “Vijesti”. Te informacije iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), kojim rukovodi ministar Pavle Radulović, nijesu deman tovali, ali ni potvrdili.

“Za ulcinjsku Adu postoji interesovanje potencijalnih investitora, ali ono do sada nije lconkretizovano podnošenjem inicijative za turističku valorizaciju ostrva” odgovor je MORT -a na pitanje Vijesti da li postoji interesovanja za valorizaciju Ade i ako postoji, ko su potencijalni investitori. Iz MORT-a su saopštili da je u toku izrada analiza za tu lokaciju, koje vrši kompanija “Deloitte” tako da sada, kako su naveli, nije moguće detaljnije govoriti o projektu.

Kada su u pitanju projekti iz nadležnosti Komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta, važno je napomenuti da shodno Ugovoru o pružanju usluga, zaključenim sa kompanijom ‘Deloitte’, savjetnik vrši analizu lokacije sa svih aspekata pravni i finansijslci “due diligence” ili dubinska analiza i predlaže Komisiji uslove turističke valorizacije određene lokacije. To se primjenjuje i u ovom slučaju, a pored navedenog, savjetnik je u obavezi da uradi i “cost benefit” analizu, koja će biti sastavni dio tenderske dokumentacije za ovaj projekat, objasnili su iz MORT-a.

MORT nije mogao da detaljnije odgovori na pitanja kome Vlada planira da izda u dugoročan zakup vile i drugi rezidencijalni smještaj shodno planu valorizacije Ade, šta će biti sa alctuelnim nudističkim odmaralištem i da li Vlada, odnosno MORT, odustaje od koncepta Ade kao isključivo nudističkog centra.

Vlada je u februaru usvojila Plan privatizacije za ovu godinu i iz njega se vidi da Ada više neće biti isključivo nudistički centar, te da će jedan dio ostrva koje se prostire na ukupno 522 hektara, vjerovatno biti pretvoren u rezidencijalni prostor. U dokumentu koji je pripremio Savjet za privatizaciju, pominje se valorizacija dijela ostrva sa davanjem prava na razvoj i upravljanje jedinstvenim, visokokvalitetnim turističkim kompleksom koji nudi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju. U planu piše da je predviđeno da budući hotelsko-turistički kompleks ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvjezdica, kojim će upravljati renomirani međunarodni turistički operater ili operateri.

Pored toga, analiziraće se mogućnost gradnje vila i drugog rezidencijalnog smještaja za dugoročni zakup, kao dio jednog integralnog plana. Razvoj kompleksa planiran je na sjeverozapadnom dijelu ostrva uz pješčanu plažu a dio kapaciteta potrebno je odvojiti za nudistički centar. Lokacija obuhvata i zonu vegetacije na dinama u zaleđu plaže, rezervat prirode u jugoistočnom dijelu sa šumama, močvarama i livadama, piše u planu o valorizaciji Ade.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *