Platne kartice ‒ rješenje svih dilema i neželjenih situacija na jednom mjestu

Dodajte komentar

Kada odlazite u nedjeljnu nabavku, da li se radije opredjeljujete za plaćanje gotovinom ili karticom? Pri organizaciji putovanja, da li planirate i to koliko ćete novca nositi u kešu, a koliko na kartici? A kakva je situacija pri obavljanju manjih transakcija, poput plaćanja goriva ili računa tokom pauze za kafu na poslu?

Iako možda preferirate gotovinu, sigurni smo da ste svjesni činjenice da su platne kartice postale neizostavan dio naše svakodnevice. Ovaj trend kod nas tek uzima maha, ali postoje tržišta na kojima gotovina polako odlazi u istoriju. Tako je, primjera radi, u Švedskoj, gdje je udio bezgotovinskih plaćanja dostigao 96%. Iako je to bila prva evropska država koja je počela sa izdavanjem papirnog novca, predviđa se da će u toj zemlji do 2023. godine gotovina biti u potpunosti izbačena iz upotrebe.

Jedan od potencijalnih razloga koji vas, svjesno ili nesvjesno, odvraća od upotrebe platnih kartica, može biti pomisao na sve neprijatne situacije, poput njihovog gubitka ili krađe, ali i saznanje o različitim načinima zloupotrebe kartica. Ipak, važno je da znate da nijedna od navedenih situacija nije nerješiva. Naprotiv, lakše je nadomjestiti gubitak ili krađu kartice nego gotovine. Ali, krenimo redom. ?

Koje uslove treba da ispunite da biste dobili platnu karticu?

Svoje putovanje u svijet bezgotovinskih transakcija počnite odabirom kartice koja će najbolje odgovarati svim vašim potrebama. Ako se pitate koja odluka je najracionalnija, sve odgovore možete pronaći ovdje. Ukoliko je Erste banka vaša banka, na raspolaganju su vam Mastercard debitna beskontaktna kartica i Mastercard Standard kreditna kartica, koje se razlikuju u vrsti računa za koji je kartica vezana. Zbog toga, ako odaberete debitnu karticu, odabraćete da koristite sredstva sa vašeg transakcionog računa, dok ćete, u slučaju odabira kreditne kartice, imati mogućnost pozajmljivanja sredstava od banke kada vam ona zatrebaju. Iz ovog razloga, prilikom apliciranja za kreditnu karticu budite spremni na proceduru sličnu procesu odobravanja kredita.

Ukoliko je Erste banka vaša banka, na raspolaganju su vam Mastercard debitna beskontaktna kartica i Mastercard Standard kreditna kartica, koje se razlikuju u vrsti računa za koji je kartica vezana.

Za razliku od kreditne kartice, sve što će vam biti potrebno za dobijanje debitne kartice jeste otvaranje transakcionog računa. Uz otvoreni račun, prvu karticu ćete dobiti potpuno besplatno ‒ bez mjesečne, godišnje ili jednokratne naknade, ukoliko je preuzmete u roku od dva mjeseca od trenutka izdavanja.

Ako su vam gužve i popunjavanje brojne dokumentacije prve asocijacije na proces otvaranja računa u banci, još jedna pogodnost je što vam Erste banka nudi mogućnost online otvaranja računa, čija je procedura veoma jednostavna.

Koje sve pogodnosti nudi platna kartica?

Pogodnosti ima dosta, ali počnimo od te da možete vršiti plaćanja bez naknade na svim prodajnim mjestima širom svijeta sa istaknutim Mastercard logotipom dok je podizanje gotovine Erste Mastercard debitnom karticom na bankomatima Erste i Sparkasse grupe bez provizije. Izuzetak su bankomati kompanije MultiCard u Srbiji.

Kad smo već kod podizanja gotovine, da li ste znali da je Erste banka prva u Crnoj Gori razvila uslugu beskontaktnog podizanja gotovine na svojoj mreži bankomata? Na bankomatima sa beskontaktnim čitačima možete podići gotovinu duplo brže nego na klasičnim bankomatima ‒ potrebno je da prislonite svoju Mastercard karticu na beskontaktni čitač, a nakon što je on prepozna, prikazaće vam se početni ekran i karticu možete vratiti u novčanik. Uz to, kartice imaju u sebi elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja, pa nema razloga za brigu kada je sigurnost u pitanju.

Erste banka je prva u Crnoj Gori razvila uslugu beskontaktnog podizanja gotovine na svojoj mreži bankomata.

Mogućnost sve popularnije onlajn trgovine uz pomoć kartice podrazumijeva se, a važno je da znate i to da su sve kartice Erste banke uključene u Mastercard 3D SecureCode program sigurne trgovine na internetu. Ovo znači da ćete, prilikom obavljanja transakcije, na broj mobilnog telefona registrovan u banci dobiti SMS sa šestocifrenom jednokratnom lozinkom koja, slično PIN kodu koji unosite na bankomatima ili prilikom klasične kupovine, služi kao potvrda identiteta.

Važno je da znate i to da su sve kartice Erste banke uključene u Mastercard 3D SecureCode program sigurne trgovine na internetu.

Ukoliko ste, ipak, pristalica kupovine na prodajnim mjestima, narednog puta kada odete u kupovinu, obratite pažnju na postojanje oznake „Erste povoljnosti“. Na ovaj način su označeni partneri banke kod kojih, prilikom kupovine i plaćanja karticom, možete ostvariti i do 30% popusta. Šanse da ćete uočiti ovu oznaku prilično su velike, jer trenutno postoji preko 300 prodajnih mjesta ‒ u svim opštinama Crne Gore ‒ na kojima možete ostvariti popuste, a kompletan spisak partnera možete pronaći ovdje.

Oznakom „Erste povoljnosti“ označeni su partneri banke kod kojih, prilikom kupovine i plaćanja karticom, možete ostvariti i do 30% popusta.

Jedna od osnovnih prednosti plaćanja karticama je brzina ‒ ne morate da prebrojavate tačan iznos računa, naročito ne metalni novac, ne čekate kusur. Brzina posebno dolazi do izražaja kada plaćate beskontaktno, prislanjajući karticu na terminal za plaćanje, a za iznose do 25 eura nije potrebno ni unošenje PIN koda, pa stvari idu još brže. Transakcije su sigurne, ne postoji mogućnost duplog zaduženja ukoliko se kartica više od jednog puta prisloni na terminal i sve je gotovo za samo nekoliko sekundi.

Šta ako dođe do neželjenih situacija?

Primijetili ste da vam je kartica nestala? Sumnjate da je neko došao u posjed vašeg PIN koda? Bankomat vam je upravo „progutao” karticu? Složićete se da se radi o situacijama koje su prilično neprijatne i stresne, ali čak i ako se nešto od navedenog dogodi ‒ nema mjesta panici. Nastavite sa čitanjem i znaćete kako treba reagovati ako stvari pođu po zlu. ?

Krenimo od PIN koda ‒ vašeg identifikacionog broja koji dobijate pri uručivanju kartice. Ovaj broj obavezno zapamtite, nikome ga ne saopštavajte i nigdje ga ne zapisujte, a obavještenje o njemu, koje dobijete u banci ‒ uništite. Ove četiri cifre čuvajte za sebe. Njih vam banka nikada neće tražiti, čak ni ako dođe do situacije da vam bankomat „proguta karticu“. Ipak, u slučaju da posumnjate da je neko došao u posjed vašeg PIN koda, što prije ga, potpuno besplatno, promijenite na nekom od Erste bankomata.

U slučaju da posumnjate da je neko došao u posjed vašeg PIN koda, što prije ga, potpuno besplatno, promijenite na nekom od Erste bankomata.

Pored toga što vam nikada neće tražiti PIN kod, Erste banka vam nikada neće tražiti ni lične podatke putem društvenih mreža ‒ mjesta na kojima je broj prevara u posljednjih godinu dana porastao za 150% i raste iz dana u dan. Prevare se najčešće dešavaju putem lažnih stranica koje se predstavljaju kao banke i putem ovih kanala vam traže privatne podatke kao uslov za učešće u nagradnoj igri koju navodno organizuju. Kako biste razlikovali lažne od pravih stranica, provjerite da li nas pratite na našim zvaničnim FacebookLinkedIn i Instagram nalozima.

Niјеste sigurni kako se koristi bankomat i koje sve opcije nudi? Pogledajte video koji smo pripremili na tu temu i uvijek se pridržavajte savjeta za bezbjedniju upotrebu bankomata. Аli čak i tada se, ne vašom krivicom, može desiti da vam bankomat ne vrati karticu. I ovdje je brzina ključna, zato, ukoliko se to desi, odmah obavijestite banku na broj telefona +382 (0) 20 409 490 koji je dostupan 24h dnevno. Isto važi i u slučaju gubitka ili krađe kartice, gdje je naročito važno spriječiti dalju zloupotrebu. Zbog toga, ako primijetite da je vaša kartica nestala, odmah kontaktirajte s bankom kako bi je blokirala.

Ukoliko vam bankomat ne vrati karticu, odmah obavijestite banku na broj telefona +382 (0) 20 409 490 koji je dostupan 24h dnevno. Isto učinite i u slučaju gubitka ili krađe kartice, gdje je naročito važno spriječiti dalju zloupotrebu.

Iako PIN kod krijete čak i od svoje banke, ono što ne smijete zadržati za sebe jeste planiranje korišćenja kartica na bankomatima u zemljama van Evrope. Naime, zbog sprovođenja nadzora i prevencije zloupotreba kartica, možete imati poteškoća sa korišćenjem kartica na teritoriji van našeg kontinenta, ali ukoliko o boravku u inostranstvu prethodno i pravovremeno obavijestite banku, biće vam omogućen nesmetan rad kartice.

Kako da pratite stanje i promjene na računu za koji je kartica vezana?

Za ovu svrhu možete razmisliti o Erste SMS servisu, koji vam omogućava jednostavan i brz pristup informacijama o vašim platnim transakcijama. Uz aktivaciju ove usluge bićete u mogućnosti da pratite sve prilive i odlive u realnom vremenu, imaćete uvid u stanje na vašem računu, što, sve zajedno, pruža dodatnu sigurnost u korišćenju platnih kartica.

Druga opcija koju možete razmotriti je mobilna aplikacija mBanking, sinonim za banku i finansijskog savjetnika u jednom, a koja vam stoji na raspolaganju 24 časa dnevno, sedam dana u nedjelji. Praćenje stanja na vašim računima samo je jedan od benefita ove aplikacije, koja vam štedi vrijeme i novac i pomaže u upravljanju finansijama. Više njenih pogodnosti možete pronaći ovdje, a ukoliko procijenite da bi vam bila od koristi, možete je preuzeti besplatno za Android i iOS uređaje.

Sveznalica se nada da je uspjela da riješi sve nedoumice koje ste imali, a tiču se platnih kartica, kao i da ćete već od danas primjenjivati savjete za njeno bezbjednije korišćenje. Ipak, ukoliko je nešto propustila, stoji vam na raspolaganju u Erste poslovnicama, putem call centramejlaSkype-a, a možete i ostaviti vaše kontakt podatke i ona će vas pozvati. I svakako, na nalozima na društvenim mrežama ‒ zvaničnim, naravno. ?

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *