Ekonomski fakultet ima važnu ulogu u razvoju crnogorskog društva

Dodajte komentar

Ekonomski fakultet će sljedeće godine obilježiti 60 godina postojanja. Za ovu univerzitetsku jedinicu no je značajan jubilej koji govori o mjestu i ulozi fakulteta u razvoju crnogorskog društva i ekonomije.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Nikola Milović kaže da upisom na Ekonomski fakultet studenti dobijaju mogućnost da steknu znanje iza kojeg stoji tradicija duga skoro 60 godina, pretočena u kvalitet gradiva, kvalifikacije predavača i metode nastave.

“Poštujući tradiciju, ulogu i značaj Ekonomskog fakulteta istovremeno smo i zagledani u budućnost, sa pažnjom pratimo trendove u obrazovanju, kako bi zadržali lidersku poziciju u obrazovanju ekonomista. Najkvalitetnije obrazovanje iz oblasti ekonomije, mogućnosti međunarodne saradnje i odgovarajuća stručna praksa koju obezbjeđujemo u saradnji sa brojnim partnerima iz biznis sektora, pružiće studentima diplomu koju poslodavci najviše cijene a samim tim konkurentsku prednost i mogućnost da biraju buduću profesiju”, dodao je on.

Studentska stručna praksa obavezna je nastavna aktivnost u toku studija na Ekonomskom fakultetu i podrazumijeva praktičan rad studenta u realnom poslovnom okruženju.

Milović navodi da je cilj dopunjavanje akademskog znanja sticanjem određenog radnog iskustva.

“Brojni sporazumi o saradnji koje Ekonomski fakultet potpisuje sa institucijama i uspješnim kompanijama predviđaju studentsku praksu. Na ovaj način se gotovo svakodnevno širi baza poslodavaca koji otvaraju vrata za naše studente pružajući im priliku da tokom dogovorenog trajanja stručne prakse steknu odgovornost, posvećenost, sistematičnost kao i sklonost ka preuzimanju inicijative što su vještine od izuzetnog značaja za budući poslovni angažman”, navodi Milović.

Prema njegovim riječima, Ekonomski fakultet je prepoznat kao najaktivnija organizaciona jedinica UCG u pogledu međunarodne razmjene studenata, akademskog i administrativnog osoblja.

“Ovo ne čudi s obzirom na to da je povećanje međunarodne vidljivosti jedan od strateških ciljeva u razvoju Fakulteta.  Sa indeksom koji ovdje dobijaju, studenti imaju mogućnost da provedu dio nastave na nekom inostranom fakultetu kroz programe mobilnosti kao što su ERASMUS+ i CEEPUS  kao i na osnovu značajnog broja bilateralnih ugovora potpisanih s partnerskim univerzitetima. Na taj način studenti upoznaju kulturu drugih zemalja, unapređuju znanje stranog jezika, stiču nova iskustva i povećavaju svoje šanse za zaposlenje kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Osim toga, naši studenti tokom cijele godine imaju priliku da prisustvuju predavanjima i radionicama gostujućih predavača sa partnerskih institucija tokom kojih su izloženi novim metodama nastave kao i brojnim zanimljivim informacijama čime obogaćuju svoja znanja i kompetencije”, zaključuje Milović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *