Agencija odlučuje o prodaji Sosiete ženeral banke

Dodajte komentar

Agencija za zaštitu konkurencije odlučuje o odobrenju koncentracije procjenom posledica potpisivanja ugovora, na osnovu kojeg je Crnogorska komercijalna banka (CKB) kupila Sosiete ženeral Montenegro banku, odnosno procjenjuje da li to kupca stavlja u dominantan položaj na tržištu.

Predstavnici Crnogorske komercijalne banke (CKB) podnijeli suu zakonskom roku zahtjev Agenciji za zaštitu konkurenci j e za odobrenje sprovođenja koncentracije na bankarskom tržištu. To se može zaključiti na osnovu odgovora koji su “Danu” proslijeđeni iz te banke i državne institucije.

Odluka po zahtjevu CKB-a još nije donijeta. CKB je krajem februara potpisala ugovor o kupovini 90,56 odsto akcijskog kapitala Sosiete ženeral Montenegro banke (SGM).

Dogovorena cijena za kupovinu 90,56 odsto akcijskog kapitala SGM iznosi 40.455.538 eura. Kupovna cijena po akciji iznosi 461,81 eura pisalo je u saopštenju CKB-a nakon potpisivanja ugovora. Sa tržišnim učešćem od 11,5 odsto, Sosiete ženeral Montenegro banka je četvrta banka po veličini na crnogorskom bankarskom tržištu. To učešće se povećava, s obzirom na to da je početkom aprila ove godine uveden stečaj u Atlas banku, biznismena Duška Kneževića.

U skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije podnosilac zahtjeva, odnosno društvo koje stiče kontrolu, u obavezi je da u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora podnese Zahtjev za izdavanje odobrenja za sprovođenje koncentracije. U konkretnom slučaju Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (CKB) je u zakonskom roku podnijela zahtjev saopšteno je “Danu iz Agencije za zaštitu konkurencije.

Istakli su da je postupanje po navedenom zahtjevu u toku.

Agencija odlučuje o odobrenju koncentracije procjenom posledica na sprečavanje, ograničavanje ili narušavanje efikasne konkurencije na tržištu Crne Gore, te će o zahtjevu odlučiti nakon izvršene procjene u roku propisanim zakonom piše u odgovoru. U Zakonu o zaštiti konkurencije piše da Agencija odlučuje o odobravanju koncentracije procjenom posledica potpisivanja u govora, odnosno procjenjuje da li to ku pca stavlja u dominantan položaj natržištu. Procjena se vrši na osnovu strukture i koncentrisanosti relevantnog tržištu, stvarnih i potencijalnih konkurenata, položaja na tržištu učesnika u koncentraciji i njihove ekonomske i finansijske moći, mogućnosti izbora dobavljača i korisnika, pravnih i drugih prepreka za ulazak na relevantno tržište. Takođe, vrši se procjena i u vezi stepena unutrašnje i međunarodne konkurentnosti učesnika u koncentraciji, kretanja ponude i potražnje relevantne robe, odnosno usluge, kretanja tehničkog i ekonomskog razvoja, interesa potrošača. Vl.O.

Zahtjev predat 14. marta

Iz Crnogorske komercijalne banke saopštili su da su se, u skladu sa zakonom, obratili Agenciji za zaštitu konkurencije 14. marta ove godine zahtjevom za izdavanje odobrenja za sprovođenje koncentracije.

Postupak razmatranja po zahtjevu je u toku piše u odgovoru CKB-a.

Iz Centralne banke (CBCG) ranije su kazali da će u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, nakon podnošenja zahtjeva za spajanjem pomenutih banaka, u formalnom postupku odlučivanja pribaviti sve relevantne informacije i aktuelne podatke na osnovu kojih će se cijeniti ispunjenost propisanih uslova za odobrenje slajanja banaka, kao i uticaj ove transakcije na ostatak bankarskog tržišta. Početkom marta ove godine predsjednica Sindikata banaka Lidija Pejović kazala je da strahuje za sudbinu oko 400 zaposlenih iz te dvije banke, koji će, prema njihovim procjenama, biti prekobrojni ako CBCG u narednih šest mjeseci dozvoli spajanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *