Za tri godine gubitak Novog duvanskog kombinata pet i po miliona eura

Dodajte komentar

Kompanija BMJ industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja od februara 2016. godine upravlja Novim duvanskim kombinatom (NDKP), od ulaska u kompaniju, pa sve do kraja trećeg kvartala prošle godine napravila je 5,5 miliona eura gubitka, pokazuju finansijski izvještaji dostavljeni Komisiji za tržište kapitala (KTK).

U 2016. godini, prema podacima iz finansijskih iskaza kompani je, minus u poslovanjuje iznosio 1,4 miliona, godinu kasnije 3,8 miliona, da bi za devet mjeseci prošle godine napravili još 235 hiljada eura gubitka, što je skoro pet i po miliona eura.

Iako kompanija posluje sa gubicima, to novu upravu nije spriječilo da kupuje luksuzne automobile. U Registru zaloga Crne Gore evidentirano je da je u martu prošle godine NDKP kod “Porše lizinga založio luksuzni “mercedes GLC 220 D, vrijedan 47.000 eura. Na isti način kupljen je u avgustu prošle godine i džip “tiguan, vrijedan oko 50.000 eura.

Prihodi NDKP-a varirali su iz godine u godinu. Tako su 2016. godine iznosili 2,25 miliona, godinu kasnije 398 hiljada, da bi za devet mjeseci lani bili 729 hiljada. Istovremeno, rashodi su 2016. bili 3,62 miliona, godinu kasnije 1,67 miliona, a za devet mjeseci 2018. godine 857 hiljada.

Kada je u pitanju stalna imovina, ona je na kraju 2016. iznosila 6,87 miliona, godinu kasnije 16,3 miliona, a na kraju septembra prošle godine 17,4 miliona eura.

Novi duvanski je krajem maja prošle godine počeo sa probnom proizvodnjom, dok je krajem septembra na dvije proizvodne linije počela proizvodnja cigareta.

Kapital BMJ industries u odboru direktora Novog duvanskog predstavljaju Abdulsa lam Alganah i Ahmad Bkairat. Predsjednik borda je Alganah.

Predstavnici Arapa ranije su saopštili da očekuju da će na proizvodnim linijama godišnje proizvoditi između 12,5 miliona i 15 miliona šteka cigareta, vrijednih oko 24 miliona eura. Proizvodiće cigarete marke “mak i “oskar. Shodno ugovoru sa Vladom, BMJ je zaposlio 55 radnika na neodređeno vrijeme. Sa povećanjem broja linija, kako je ranije najvljeno, povećaće se i broj radnika.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *